dům

Ve východním cípu obce, u odbočky k ozdravovně, stojí ve větším odstupu od komunikace dům č. p. 10. Terén je zde rovinný. Dům se díky svému umístění na křižovatce a absenci vyššího porostu poměrně významně pohledově uplatňuje. Dům č. p. 10 je patrovým celoroubeným domem trojdílné dispozice se zadním, dodatečně přizděným patrovým cihelným traktem. Má pravostrannou orientaci, světnici obíhají pole podstávky, patro domu je celoroubené. Roubení je tmavé, opatřené hnědým lazurním nátěrem, spáry jsou nabílené. Spoje v nárožích jsou rybinové. K zadní štítové straně domu je přistavěn přízemní pultový otevřený přístavek na dřevo. Podél zadní okapové strany byl vybudován patrový cihelný přístavek ve funkci zadního traktu, dnes hladce omítaný, bílý. I tento přístavek má pultovou střechu. Střecha nad hlavním objemem je sedlová, krytá černou vláknocementovou krytinou v e francouzské skladbě, s lemy. V zadní ploše je prostoupená úzkým novodobým omítaným komínem, doprovázeným výlezovým světlíkem. Pro dům jsou určující horizontály roubení v kombinaci s vykrouženou nezdobenou podstávkou obytného dílu. Objekt je v hlavním podélném průčelí čtyřosý v rytmu 2 – 1 – 1 zprava. Třetí osa zprava je dveřní, v přízemí jsou hlavní dveře vstupní, v patře bývalé dveře na zaniklou pavlač, dnes okno. Ostatní osy jsou okenní. Okenní výplně jsou dvoukřídlé, dřevěné, bílé, osazené líci. V dolní světnici jsou členěná příčlí v horní třetině odshora, okno stejného typu je v levé části patra hlavního podélného průčelí, zbývající výplně jsou šestitabulkové. Okna pocházejí z různých vývojových etap. Závěsy oken jsou většinou kuželkové (bambulkové). Dochované je ale i starší okno s rohovníky a závěsy na trnech, v otvoru po bývalých dveřích na pavlač.