dům

Ve východní části obce, při začátku cesty k ozdravovně, stojí na rovině drobný dům č. p. 110. Stavení je typicky obdélné, se sedlovou střechou, přízemní, dispozičně trojdělené. Ke komunikaci se staví podélnou okapovou stranou, hlavním štítovým průčelím k jihu. S jižním sousedem č. p. 107 udržují od cesty stejný odstup, za travnatým pruhem následuje úzká předzahrádka oddělená plotem. Podsklepení neindikují žádné otvory v podezdívce, podkroví je bez vikýřů. Za druhou polovinou zadní podélné fasády je připojen přístavek kůlny, rozšiřuje tak půdorys do L. Dům je v přední části roubený, světnice je obstoupena podstávkou ze dvou stran. Druhá polovina za hlavním vstupem má přední komoru hrázděnou, zadní dnes již zřejmě jen imituje roubení, nebo jde o stěnu fošnovou. Barevnost je typicky kontrastní, tmavohnědé až černé nosné a plošné konstrukce doplňují bílé hlazené výplně a bíle natírané svislé lišty štítů. Okenní profily i obálky oken jsou rovněž bílé, vstupní dveře hnědé. Prostá sedlová střecha, lehkými námětky při krajích zmírněná, je kryta vláknocementovými šablonami ve francouzské skladbě s lemy. Hřeben se táhne od jihu k severu. Uprostřed přední střešní roviny je osazen čtvercový světlík, za hřebenem druhý při komínu s římsovým zakončením, vyskládaném z režných žlutých cihel. Pod komínem se druhá polovina roviny střechy zvedá, aby překryla přístavek kůlny. Výraz domu určuje skladba hmot a konstrukcí. Před horizontály roubení světnice je představena slepá arkáda podstávky. Ta je prostá, bez řezeb. Její lehce lomené stlačené oblouky jsou tvořené záporkami a do oblouku vybranými ližinami. Hrázděná část je pouze pravoúhle skeletová, bez zavětrování šikmými vzpěrami. Podokenní i nadpražní poutce resp. příčníky jsou neprůběžné, horní je navíc přerušovaný, tvoří jen nadpraží oken. Hlavní štítová fasáda má dvě okenní osy, z hlavního podélného boku má světnice též dvě, následuje vstup a dvě okna třetího dílu. Šambrány oken jsou nové, prostě římsově profilované. Jejich spodní stranu tvoří původní fošnové parapety. Okna jsou dvoukřídlá, v horní třetině příčlemi předělená. Dveře jsou rámové, na čtyři shodná pole dělené, s původním zdobným kováním krabicového zámku.