dům

Dům stojí ve střední části Horní Kamenice, na severní straně průjezdní komunikace (Bezručovy ulice) východně od křižovatky v níž se ze směru na Chřibskou odbočuje na Kamenický Šenov. Jedná se o objekt na obdélném půdoryse, v přízemí zděný omítaný, v patře roubený, s polomansardovou střechou krytou plechem. Dům je orientován okapovou stranou ke komunikaci. Z hřebene střechy vystupuje cihelný komín. Hlavní (jižní) průčelí je v přízemí pětiosé, v patře šestiosé, lze soudit, že i v přízemí bylo původně šest os, okno ve 2. ose zleva bylo však zazděno a dnes se na jeho místě nachází skříňka elektrických rozvodů. Vstup se nachází ve 4. ose zprava. Zvyšováním okolního terénu došlo v průběhu času k tomu, že je dnes vstup poněkud zapuštěn pod úroveň komunikace a sestupuje se k němu několika schůdky. Dveře jsou rámové s nadsvětlíkem, s klapačkou zdobenou vegetabilním ornamentem, spodní výplně rámu jsou zdobeny klasicistním motivem věnce. Čtyři příčle, dělící skleněnou výplň nadsvětlíku, tvoří motiv slunce. Vstup je rámován portálem s nadpražím tvaru trojlistu. Sloupky portálu mají profilovanou hlavici, zpředu jsou zdobeny zrcadly, vyplněnými pletencem. Stejně je zdobeno nadpraží; plasticky vystupující hlavní klenák nese domovní znamení s iniciálami F B a letopočtem 1810. V ostatních osách jsou dřevěná dvojitá dvoukřídlá šestitabulková okna, osazená v líci, rámovaná v přízemí štukovými profilovanými šambránami a podokenní římsou, v patře dřevěnými ozdobně vyřezávanými šambránami a jednoduchou dřevěnou podokenní římsou. Spáry roubení patra jsou kryty bíle natřenými lištami. Střední část průčelí patra je akcentována dvěma vertikálně postavenými prkny (napodobujícími pilastry), zdobenými v dolní části drobnými lištami (majícími zřejmě připomínat kanelování) a umístěnými mezi 2. a 3. + 4. a 5. osou. V jižní straně střechy jsou tři vikýře, kryté sedlovými plechovými stříškami, s dvoukřídlými čtyřtabulkovými okny. Širší střední vikýř má sdružené okno. Západní štítové průčelí je v přízemí i patře tříosé, ve všech osách jsou umístěna okna, která jsou v přízemí i v patře stejná jako okna jižního průčelí. Patro je svisle bedněné s lištami. Mezi patrem a štítem je dřevěná profilovaná korunní římsa, dnes oplechovaná. Pod touto římsou je ještě horizontální ozdobně vyřezávaná lišta. Lichoběžníkový štít je dvouosý, okna jsou dvoukřídlá šestitabulková, rámovaná ozdobně vyřezávanými šambránami. Střední část štítu je svisle bedněná s lištami, boční části, oddělené svislými ozdobně vyřezávanými bíle natřenými lištami, jsou bedněné kosmo, resp. šikmo s lištami. Štít je lemován po horní a bočních stranách ozdobně vyřezávanou lištou. Přízemí severního průčelí má v levé části dvě obdélná okna na šířku, v jednoduchých širokých šambránách. V patře je levá (kratší) část svisle bedněná s lištami, pravá část je roubená bez bednění, se spárami zakrytými lištami. V této části jsou tři okna stejná jako ostatní okna v patře (o malinko menší okno vlevo je bez šambrány). V přízemí východního průčelí bývalo okno, které je dnes zazděné. V severní části přiléhá k průčelí přízemní zděný přístavek pod sedlovou střechou o mírném sklonu se svlakovými dveřmi a oknem v jižním průčelí. Patro je bedněné s lištami, má tři okenní osy. Okna jsou stejná jako ostatní okna patra, avšak postrádají vnější křídla, která zde původně byla. Štít je shodný se západním štítem, okno vlevo je však nahrazeno svlakovými dvířky nakládacího otvoru.