dům

Dům stojí ve střední části Horní Kamenice, na severní straně průjezdní komunikace (Bezručovy ulice) východně od křižovatky v níž se ze směru na Chřibskou odbočuje na Kamenický Šenov. Jedná se patrový roubený a částečně zděný objekt na obdélném půdoryse, okapovou stranou orientovaný ke komunikaci. Dům má tradiční trojdílnou, resp. čtyřdílnou dispozici se světnicí vlevo. V rozsahu světnice a síně je dům roubený, hospodářská část je zděná. Před líc jižního průčelí předstupuje v patře pavlač, v dolní části s bedněným zábradlím, sloupky a pásky pavlače jsou nezdobené. Roubená (či hrázděná?) konstrukce patra je v převážné části svisle obedněná s lištami. Na východní straně je k celému průčelí domu přistavěna zděná kolna (dnes využitá jako garáž), která tvoří dispozičně čtvrtý díl domu, s nímž má společnou sedlovou střechu. Střecha je kryta červeně natřeným plechem. Ze střechy v prostoru nad zadní částí síně vystupuje cihelný komín. Hlavní (jižní) průčelí domu je v přízemí i patře čtyřosé. První osa zprava (od východu) náleží zděné hospodářské části, zatímco ostatní tři osy jsou v části roubené. Hlavní vstup je ve třetí ose zleva, stejně jako vstup na pavlač, umístěný nad ním. Dveře hlavního vstupu jsou rámové, jednokřídlé, se šesti výplněmi, z nichž dvě horní jsou zasklené, střední prosté dřevěné a dvě spodní výplně jsou zdobeny motivem diamantového řezu. Okna v roubené části jsou novodobá, jednokřídlá, jakoby čtyřtabulková, rámovaná novodobou dřevěnou šambránou. Okna zděné části jsou rovněž novodobá, dvoukřídlá, rámovaná jednoduchou šambránou a zděnou podokenní římsou, okno v patře je sdružené. Jižní průčelí kolny se svlakovými vraty předstupuje asi o 1 m před průčelí domu. Zdivo je omítané s bílým nátěrem. Pískovcové kvádry v JV nároží, stejně jako kvádry ostění na západní straně otvoru vrat, jsou ponechány bez omítky či nátěru. Prostor kolny osvětlují čtyři drobné otvory, umístěné nad vraty a vyplněné luxfery. Východní štítové průčelí kolny je zděné bez otvorů, omítané. Štít je novodobě svisle bedněn na sraz. Západní štítové průčelí je v přízemí i patře dvouosé, v přízemí členěno dvěma poli podstávky, v patře svisle obedněno s bíle natřenými lištami. Sloupek podstávky zcela vlevo byl nahrazen zdivem či betonem a omítnut. Všechna čtyři okna jsou stejná jako okna roubené části hlavního průčelí. Štít je obdobný jako štít východní. Na severní straně je rozšířeno přízemním novodobým přístavkem pod pultovou plechem krytou střechou o velmi malém sklonu, který má v tomto průčelí levé ven otvíravé dveře a jednokřídlé jednotabulkové okénko. Severní průčelí, obrácené do zahrady, má ve zděné hospodářské části domu hned pod střechou jedno okno.