dům

Dům je součástí centra vsi Javory, která je okrouhlicí s jádrem vyplněným shlukem. Stavení patří k menším, výplňovým. Nachází se za č. p. 45 v druhém plánu od hlavní průjezdní silnice. Stojí ve svahu podélně na vrstevnici. Obdélný, patrový dům trojdílné pravé dispozice je završen sedlovou střechou. K hlavní hmotě je přistavěno čtvercové zádveří a za zadním štítem přízemní pultový hospodářský objekt. Původně průchozí cesta podél domu je zahrazena, současný přístup je možný branou zezadu od západu. Dům se obrací hlavním štítem k východu a podélným průčelím k jihu. Světnice v přízemí je roubená, obepnutá podstávkou. druhý a třetí díl domu je zděný. Patro je hrázděné, poslední část obsahuje krátkou vtaženou pavlač. Dům má obvyklou černobílou kontrastní barevnost, dřevěné prvky jsou tmavě zpatinované, omítky nabílené, výjimkou je čelní štít natřený zelenou barvou zvětralou do modra. Omítka v přízemí je zdrsněna vrypy. Prostá sedlová střecha krytá červeně natřeným falcovaným plechem je za domem přetažena přes druhý, úzký, obslužně hospodářský trakt. V přední rovině střechy je osazen jeden čtvercový světlík, zadní rovinu prostupuje od hřebenu poněkud vzdálený režný komín s římsovým páskem. Výraz domu je dán skladbou užitých konstrukcí. Archaická pravoúhlá podstávka zavětrovaná pásky, je poněkud skryta pod přesahem roubeného patra, které zde tvoří kryté zápraží. Pohledově se uplatňuje zejména hrázděné patro, které je prosté, pravoúhlé, bez zavětrování šikmými vzpěrami. Za pátou okenní osou navazuje zmíněná vtažená pavláčka s poprsní bedněnou se zalištováním. Rovněž štíty jsou svisle bedněné, zalištované, čelní štít má i vyřezávané obrubovací lišty. Okna v roubených a hrázděných částech jsou nová, do kříže dělená.