kostel sv. Prokopa

Kostel sv. Prokopa v Javorech je situován uprostřed podkovovité dodatečně zastavěné návsi při severní straně průjezdní komunikace. Je orientovaný, presbytářem se obrací k východu. Terén se směrem k západu zvedá tak, že západní vstup do lodi je pod niveletou vozovky, silnice je v úrovni podesty vnějšího schodiště mezi přízemím a patrem. Jedná se o podélnou orientovanou jednolodní zděnou stavbu s mělkým, obdélným závěrem, který má stejně jako loď zkosená východní nároží. Střecha je oboustranně valbová, z její západní části vystupuje bedněná vížka, krytá cibulovou bání s lucernou. Ze symetrického půdorysu vystupuje pouze vnější západní schodiště a zejména přízemní sakristie na severní straně proti jižnímu bočnímu vstupu. Dříve, dle starší fotodokumentace, měl i jižní boční vstup kryté uzavřené zádveří. Kostel je zděný z lomového kamene, kvádrů. Je omítaný, v oranžové barevnosti. Aktivní prvky fasády jsou světlé, pasivní syté. Střecha je z obou stran valbová, čtvercová věž osedlává hřeben před západní valbou. Jako krytina jsou užity černé vláknocementové šablony, kladené nakoso. Dřevěná nízká věž je svisle bedněná se zalištováním, tmavočervená s nádechem fialové. Osazena je cibulovou osmibokou bání s lucernou a ukončena nad knoflíkem hrotnicí ve tvaru zdobného dvojramenného kříže. Báň je pokryta měděným plechem. Průčelí jsou členěna lizénovými rámci, jejichž spodní hranu tvoří předsazený sokl a horní mělce profilovaná jednoduchá podstřešní římsa. Jednotlivá pole jsou vyplněna rozměrnými segmentovými okny s jednoduchými šambránami s ušima. K severnímu průčelí je přistavěna obdélná sakristie s valbovou střechou s omítkami bez štukové dekorace. K západnímu, novějšímu průčelí je přisazeno peronové schodiště s dřevěnou předsíní umožňující krytý přístup na kruchtu kostela. Schodiště je ve spodní části v hmotě zdiva podklenuto na celou šíři zdiva valenou klenbou, která umožňuje přístup do lodi. Vstup je netradičně zapuštěn pod niveletu jižního terénu, zpřístupněn je po prvním vnějším rameni kamenného schodiště.