socha sv. Jana Nepomuckého

Památka se nachází na levobřežní výtokové straně mostu přes Jílovský potok, most vede z hlavního Mírového náměstí směrem do kopce ke kostelu Nejsvětější Trojice. Umístěna je v ohybu cesty na malém rovinném nezpevněném pozemku s řídkým travním porostem. Pozemek vymezuje z jedné strany břeh potoka se zábradlím, z další strany stěna domu č. p. 309 a zbývající roh prostoru obíhá komunikace vyúsťující na most přes potok. Vedle památky směrem k potoku ční výrazný pařez po někdejší sousední vzrostlé bříze. Jde o tradičně ikonograficky pojatou sochu sv. Jana Nepomuckého osazenou na nižším podstavci profilovaném ze tří stran. Zhotovena je z pískovce, někdejší kovový doplněk svatozáře byl již dávno stržen. Soklová partie podstavce je vyšší, zakončená pouze mírně ustupující přechodovou profilací. Na obloun soklové římsy dosedá ve stejné šíři spodní část dříku, která je oproti horní partii ztluštělá. Na této širší spodní části dříku vpředu je umístěn sekaný letopočet 1779. Proveden je na hladké stěně nízkým hrubým odebráním okolní symetricky amorfně oválné plochy. Spodní třetina dříku přechází ustupujícím fabionem v užší horní dvoutřetinovou část. Ta je vpředu zdobena reliéfně pojatou stylizovanou rokajovou kartuší s hřebínky a s plastickými pěti hvězdami v ploše. Podstavec je završen římsovou hlavicí. Na podstavec dosedá dvojstupňový plintus sochy se spodní profilovanou a horní prostou částí. Figura stojí v mírném kontrapostu, s levou nohu pokrčenou v koleni. Jan je oděn do kanovnického roucha, na hlavě má biret. Spodní klerika je sepnutá hustou řadou knoflíků, pod jejím dolním okrajem jsou vidět špičky obou bot. Svrchní rocheta má okraj zdobený čabrakovou krajkou. Oděv doplňuje kožešinová pláštěnka. Světec oběma rukama přidržuje rozměrný kamenný krucifix, vložený do jeho levé náruče, sklání k němu hlavu.