dům

Dům č. p. 7 je umístěn v severní části vesnické památkové zóny v rozvolněné zástavbě podstávkových domů. Objekt přiléhá svou okapní stranou ke komunikaci. Orientován je ve směru SZ – JV. Dům č. p. 7 je přízemní venkovský objekt stojící na obdélném půdorysu se sedlovou střechou s hřebenem rovnoběžným s uliční čárou. Dům se skládá z roubené světnice s podstávkou obíhající tři strany jižněji položené štítové části domu, zděný hospodářský díl je bíle omítaný. Střecha objektu je sedlová s nakoso kladenými vláknocementovými šablonami. Západní střešní rovina je rozrušena dvojicí sedlově zastřešených vikýřů s pravoúhlými okenními otvory. Ze střešní roviny vystupuje zděný neomítaný komín. Okenní otvory jsou dvojité, dovnitř a ven otevíravé, rámované jsou vyřezávanou šambránou. Dřevěné profily mají bílou povrchovou úpravu. Odlišné jsou otvory ve vikýřích, které jsou děleny na tři svislé díly přeťaté vodorovně příčlemi v horní třetině. Povrchová úprava zděných částí je bílá, pískovcové prvky jsou ponechány v přírodním odstínu, povrchová úprava dřevěných vnějších konstrukcí je černá, vymazávky jsou bílé. Hlavní průčelí je uliční a je pětiosé. Zprava jsou dvě osy okenní v roubené části s podstávkou, následuje vstup v pískovcovém kamenném portálu, zamřížovaný okenní otvor a vstupní otvor v kamenném portálu do hospodářské části domu a velká vrata zcela vlevo vedle úzkého okénka s mříží. Z hlavního vstupního portálu vystupuje stylizovaný hlavní klenák s iniciály IW a letopočtem 1862. Vstupní dveře jsou z dřevěného masivu, plné, jednokřídlé dělené na čtyři kazety rámované bílým obdélníkovým páskem. Povrchová úprava dveří je zelené barvy. Severozápadní štítové průčelí je v přízemí zděné, štít je svisle bedněný. Podkroví je v této části prosvětleno dvěma na výšku obdélnými okny. Ke stěně přiléhá subtilní přístěnek s pultovou střechou sloužící jako sklad dřeva. Jihovýchodní štítové průčelí je v přízemí tříosé s okny pod arkádami podstávek, štít je svisle bedněný se dvěma neosově umístěnými okenními otvory.