dům

Dům č. p. 8 je umístěn v severní části vesnické památkové zóny v rozvolněné zástavbě podstávkových domů. Objekt přiléhá svou okapní stranou ke komunikaci. Orientován je ve směru SZ – JV. Patrový, obdélný, částečně podsklepený objekt je klasické trojdílné dispozice pravostranné orientace, s roubenou světnicí obíhanou podstávkovými poli a hrázděným patrem. Stavba usazená ve svažitém terénu se hřebenem střechy orientuje podél komunikace. Druhý a třetí díl objektu je zděný z pískovcových kvádrů, zdivo je zbaveno omítek, odhalené kamenné kvádry jsou plošně přepemrlovány. Na dvorní straně je ke zděné části přisazen dřevěný patrový přístavek. K čelu třetího (hospodářského) dílu je napojen druhý dřevěný přístavek, sloužící jako garáž a dílna. Přístavky jsou kryté pultově. Hrázděné patro je v nárožích zpevněno diagonálními prvky, střecha je sedlová, krytá plechovou panelovou krytinou. Trojúhelné štíty jsou přebedněny prkny o stejné šíři, s přelištováním spar. Roubení je v nárožích pojeno na zámek, stejný tesařský spoj je použit ke kotvení stropních trámů do horního ztužujícího věnce, spáry mezi hraněnými trámy i jednotlivá pole hrázdění jsou bílené. Hlavní průčelí je přísně čtyřosé, v první ose zleva v přízemí je umístěna současná okenní výplň, druhou osu tvoří na výšku obdélný přiznaný kamenný portál. Zbývající okna jsou dřevěná, dvoukřídlá, šestitabulková nebo členěná do latinského kříže, osazená v líci, ven a dovnitř otvíravá, umístěná v jednoduše profilované dřevěné obálce. K severovýchodnímu průčelí je přistavěn hranolový objekt nízké kůlny s pultovou střechou, dvoukřídlými dveřmi. Přístavek je prosvětlen pásovým oknem ze severovýchodu a dvojicí na výšku obdélných oken ze severozápadní (štítové) strany. V patře domu a v podkroví jsou dvě obdélná okna s bílými šambránami a bílou povrchovou úpravou dřevěných profilů. Zadní severozápadní průčelí je v přízemí doplněno o pochozí krytou terasu s pultovou střechou a plechovou krytinou. Terasa je přístupná po jednoramenném schodišti vpravo. Jihozápadní štítové průčelí je v přízemí, patře i ve štítu prolomeno vždy dvěma na výšku obdélnými okny. V každém podlaží jsou okna různě veliká, přičemž se jejich velikost směrem do vyšších podlaží zmenšuje.