dům

Dům č. p. 94 se nachází na severovýchodním (dolním) konci obce. Je součástí vesnické památkové zóny Merboltice, jeho nejbližší památkově chráněný soused je mlýn č. p. 98 vzdálený cca 150 m. Dům nemá žádný dvůr, žádná hospodářská stavení, jen studánku (se skalenou vodou) v opěrné zdi před zápražím. Podélným průčelím se obrací do svahu, zády k údolí s potokem a hlavní silnicí. Jde o dřevěné patrové roubené stavení s podezdívkou a se zděnou střední částí v přízemí. Má typickou čtyřdílnou pravou dispozici. Patro je vyneseno podstávkou. Kamennou omítanou podezdívkou vyrovnává terénní převýšení. Střechu má sedlovou, přesazenou přes zápraží resp. pavlač, krytou betonovými červenými taškami. Střední díl přízemí je zděný, do něj je prolomen z jihovýchodu hlavní vstup a přisvětlovací okénko. Prostý omítaný obdélný otvor vstupu bez profilace je vyplněn jednokřídlými historizujícími dveřmi rámové konstrukce, na pěti kazetách výplní jsou jemné řezby květinových vzorů, vše završuje předstupující trojúhelný fronton. Okna jsou členěna buď do latinského kříže (v přízemí do světnice, novější), nebo jsou šestitabulková (starší). Obojí mají uměřeně profilovanou šambránu (latinská prknem a lištou, šestitabulková profilací prkna) v přízemí s masívnějším parapetem, v patře parapet tvoří tenčí dvakrát zaoblené prkno. Dnes většina oken bílá, dříve asi zelená. Podstávka je jednoduchá, pouze v přízemí z čela. Pásky jsou rovné, do sloupků a lyžiny zaplátované, chycené dřevěným kolíkem (starší typ). Lyžina též rovná, bez profilace. Na bocích světnice jsou z venku patrné vystupující konce (zhlaví) stropních trámů. Hlavní podélné průčelí (jihovýchodní) má tedy přední část v přízemí roubenou s dvěma okny, pokračuje střední zděnou (vstup a okénko), před předělem přední a střední části je podpěrný sloupek pavlače. Třetí část chlévní rovněž zděná, na hloubku lavice zápraží předstouplá, zde dvě malá okénka. Čtvrtou část má dům dřevěnou, svisle bedněnou, v ní menší dveře do chlívku a vedle větší dveře do kůlny, nad nimi vždy po jednom okénku - čtyř (kurník nad chlívkem) a dvojtabulkovém (přisvětlovací). K tomu všemu ještě „pátý“ díl kůlničky s dvířky v přízemí a ve štítku a „šestý“ suchý záchod (čelem sem orientovaný). V patře od předu do hrázděné spací světnice okno jen jedno, ve středním dílu dveře na pavlač, pavlač pokračuje otevřená i nad většinu třetího dílu. Nad čtvrtým dílem je roubení vysazené dopředu do úrovně bedněného zábradlí pavlače, odkud se do něj vstupuje. Roubení bez okenního otvoru, jen otvor vletový pro holuby (část sloužila pravděpodobně jako holubník). Hlavní štítové průčelí (severovýchodní) je v přízemí s podstávkou před zvýšenou podezdívkou a roubením, se dvěma okny lehce vyosenými blíže ke střednímu sloupku. V patře na podstávku předsazené roubení, rovněž dvě okna, v roubení mezi nimi drobná svislá anomálie reflektující původní otvor (viz hist. foto v příloze), snad původně zbytek po menších oknech nebo nika pro obrázek či sošku. Štít je svisle bedněný bez zalištování, s asymetricky umístěným, do bednění prořízlým (svlakové dveře) shozovým otvorem a dvěma větracími otvůrky (vyřízlými do kytičky, čtyřlaločně). Zadní podélná strana domu (severozápadní) má podezdívku vysokou, neboť zde klesá terén, omítku má jen strženou. V přízemí jedno okno /chybí parapet/, za ním se podezdívka stupňovitě zvedá, druhá část světnice již skoro zděná, síň již zezadu zděná zcela (bez okna), tady už navazuje novější předstupující dřevěný stodolový přístavek (z poloviny 19. stol.). V patře do světnice rovněž jedno okno, do síně pak dvě okna sdružená blízko u sebe, těsně u začátku přístavku. Přístavek svisle překládaně hrubě bedněný, částečně pobit lepenkou, střecha spojitě přetažená přes něj, s hranou přibližně v půlce výšky přízemí. Zadní štítová strana (jihozápadní) uzavírá čtvrtou hospodářskou část, pod svisle bedněným štítem je prodloužená o ještě další tentokrát kůlničku (pult pod štítem začatý, stažený až na úroveň půlky přízemí), v úrovni sníženého přízemí je k ní přilepen ještě suchý záchod, do této strany se obrací bokem.