dům

Dům č. p. 9 se nachází v severní části obce Kamenická Stráň v malebné historické zástavbě podstávkových domů. Orientován je ve směru S – J, okapní stanou do ulice. Jedná se o tradiční trojdílný, pravostranně orientovaný patrový podstávkový dům s roubenou světnicí a ortogonálně hrázděným patrem s dřevěným obkladem. Střecha objektu je sedlová krytá na koso kladenými šablonami. K jižnímu štítu byla přistavěna obdélná přístavba krytá pultovou střechou s lepenkovou krytinou. Dům je umístěn na svažujícím se oploceném pozemku. Hrázdění je v nárožích zpevněno šikmými vzpěrami. Světnice je roubena z hraněných trámů, které mají velmi nedokonale opracované strany (zůstávají zde tzv. obliny). Podstávky odpovídají archaickému roubení, jsou tvořeny prostým sloupkem a naplátovanými pásky (zajištěnými dřevěnými kolíky), které jsou na vnitřní hraně tesařsky zdobeny. Výplně okenních otvorů jsou novodobé, ven otevíravé, dřevěné, bílé, dvoukřídlé, s jednoduchými závěsy. Profilované fošnové parapety jsou autentické. Zděná část objektu (střední díl se síní a hospodářský díl) je obílena vápnem, vstup do síně i do chléva s novodobými výplněmi je rámován širokou paspartou. Na nárožích je pásová rustika. Tyto architektonické prvky jsou zlatě okrové, vápenné. Hrázděné patro je z uliční strany reprezentativně obloženo bedněním v duchu zděné slohové architektury. Bednění je vodorovné, modrozelené, svým vzhledem imituje kvádrové zdivo. Zadní přístavba je svisle bedněná. Povrchová úprava je tmavě hnědá až černá s bíle zvýrazněnými spoji. K východí (uliční) straně přiléhá k přístavbě ještě drobný objekt dřevěné budky. Uliční průčelí je v obou podlažích čtyřosé, jižní průčelí zakrývá z větší části přístavba, ve štítu jsou dvě obdélná okna. Jižní štít je svisle bedněn. Západní okapní strana odhaluje více druhů zdiva, zděné v přízemí, roubené s podstávkou, pohledově hrázděné a použit je i dřevěný kvádrovaný obklad hrázděného zdiva v patře. V tomto průčelí je v obou podlažích tříosý. Třetí osa zprava v přízemí je již ve zděné části a je vstupní. Severní štítová stěna je v obou podlažích dvouosá, ve štítu jsou ještě dvě menší okna. Přízemí je roubené s podstávkou, patro je pohledově obloženo dřevěným kvádrováním, štít je bedněný.