dům

Dům č. p. 10 je umístěn v severní části vesnické památkové zóny v rozvolněné zástavbě podstávkových domů. Objekt přiléhá svou okapní stranou ke komunikaci. Orientován je ve směru SZ – JV, posazen je ve svažitém terénu v blízkosti stromoví. Dům se skládá ze dvou obdélných sedlově zastřešených hmot nestejné výšky. Nižší přízemní část tvoří roubenou světnici obehnanou ze tří stran podstávkou. Vyšší část je zděná bíle omítaná o dvou nadzemních podlažích. Střecha roubené části je sedlová s krytinou z falcovaného plechu. Vyšší část je sedlově zastřešená s krytinou z pálených drážkových tašek. Z hřebene střechy vyrůstá zděný neomítaný komín. Okenní otvory jsou pravoúhlé, různých rozměrů i konstrukce. Hlavní průčelí je šestiosé. Dvě osy vpravo jsou v roubené části. Třetí osazprava je vstupní. Následují tři okenní otvory s profilovanými šambránami. Výplně na zděné části jsou umístěné z vnitřní strany, jedná se o dřevěné profily členěné na tři tabule do tvaru antonínského kříže. Okna vpravo jsou dvojitá dovnitř a ven otevíravá s vyřezávanými šambránami, dělená na šest tabulek. V patře odděleném kordonovou římsou jsou na zděné části tři na šířku obdélné otvory s šambránami a parapetem. Výplně jsou dvoukřídlé. Severozápadní štítové průčelí je v přízemí částečně omítané, částečně z kvádrového zdiva, ve kterém jsou dva malé otvory. Nad kordonovou římsou jsou dva na výšku obdélné okenní otvory s mělkými šambránami a parapetem. Okna jsou dvojitá dovnitř a ven otevíravá v subtilních profilech, členěna jsou do latinského kříže. Pod hřebenem je ještě malý provětrávací otvor. Jihovýchodní průčelí je v přízemí tvořeno dvěma podstávkovými poli, každé s jedním okenním otvorem. Podstávka je jemně vyřezávaná. Štít je dvouetážový, částečně hrázděný a částečně bedněný se dvěma okny. Okenní výplně ve štítu jsou v dřevěných profilech s bílou povrchovou úpravou dělené na šest tabulek, dovnitř a ven otevíravé.