dům

Dům č. ev. 26 je umístěn v severní části vesnické památkové zóny Kamenická Stráň v rozvolněné zástavbě podstávkových domů. Objekt je orientován ve směru SZ – JV. Umístěn je ve svažitém terénu, obklopen je vegetací. Dům č. ev. je obdélný přízemní s nastaveným podkrovním patrem se sedlovou střechou. Střešní krytinu tvoří na koso kladená šablona v německé skladbě. Jedná se o v místě obvyklý dům trojdílné dispozice se zděným hospodářským dílem a s roubenou světnicí obehnanou ze dvou stran podstávkou vynášející druhotně nastavené hrázděné patro. Roubení je v nárožích pojeno na zámek, stejný tesařský spoj je použit ke kotvení stropních trámů do horního ztužujícího věnce, spáry mezi hraněnými trámy i jednotlivá pole hrázdění jsou bílené. V minulosti byl také změněn hlavní vstup do objektu. Východní, na výšku obdélný kamenný portál (s plochým reliéfem kalicha v místě vrcholového klenáku) byl zazděn a nyní se používá vstup ze západu. Vstupní díl je vyzděný z pískovcových kvádrů (štuků), které jsou omítnuté, nyní s finální úpravou bílou barvou (pod kterou se místy vyskytuje sytě modrý nátěr). Třetí (hospodářský) díl v čele objektu je vyzděn omítanými štuky. Okna jsou vesměs jednoduchá, dvoukřídlá, šestitabulková nebo členěná do latinského kříže, ven otvíravá, umístěná v jednoduše profilované dřevěné obálce event. pásové šambráně. Vstupní průčelí je z okapní západní strany, vpravo je svisle bedněný vnější plášť s jedním okenním otvorem. VE zděné části je jednokřídlý vstup s dveřmi z dřevěného masivu s přírodní úpravou. Pohledová jihovýchodní štítová strana je v přízemí roubená se třemi poli podstávky s okny. V patře je hrázděná s neosově umístěnými okenními otvory. Štít je dvouetážový, ve vrchní etáži je břidlicový obklad rozrušený pod hřebenem kruhovým oknem.