dům

Stavení se nachází ve východní části obce, severně nedaleko cesty k Dolskému mlýnu. Je součástí mladší enklávy domů v druhé linii za domy staršími, které reprezentuje sousední č. p. 1. Terén je zde rovinatý. Dům je nenápadný, skrytý v lehce rozvolněné zástavbě. Obdélný dům s klasickým trojdělením, s přízemím a půdním polopatrem, je krytý sedlovou střechou. Hlavním štítem se obrací k jihu ke spojovací obslužné nezpevněné uličce, za kterou se nachází protilehlý zadní štít č. e. 37. Dům je v přední části podsklepen. O tom svědčí nízký mírně pultový přístavek při jihovýchodním nároží, který zřejmě kryje schodišťovou šíji. Po čtyřech stupních se dostaneme na východní kamennou terasu k hlavnímu vstupu, zápraží kryje odsazený pult se střechou shodného sklonu. Zadní západní podélná fasáda je za druhým a třetím dílem rozšířena o nové zádveří se závětřím, kryté pultem mírnějšího spádu. Na severní straně na dům navazuje srostlice přízemních pultových hospodářských a rekreačních objektů. Dům má přední díl v přízemí roubený s podstávkou, druhý a třetí díl je zděný. Nad přízemí je vyzvednuto hrázděné polopatro. Hrázdění se pohledově uplatňuje, jen zadní strana polopatra a druhá etáž štítové lomenice je bedněná. Barevnost domu je obvyklá, černohnědé dřevěné části doplňují bílé, hladce omítané plochy. Břidlice, kterou je obložené roubení na západní straně, má fialový nádech. Střecha je prostá, sedlová, s obvyklým sklonem, při koncích lehce zmírněným námětky. Hřeben je orientován od jihu k severu. Šedá vláknocementová krytina je vyskládána z šablon s francouzským krytím a lemem při krajích. Skrz přední plochu střechy přisvětluje půdu malý čtyřtabulkový světlík, za hřebenem je z režných cihel zdobně vyzděna komínová hlava, hřeben odvětrávají dva kruhové plechové komínky. Pravoúhlá podstávka je vzepřená plátovanými vyřezávanými pásky, ližina má vyřezávání jen v místě nad sloupky. Hrázděný štít je v úrovni nadezdívky zavětrován krátkými vzpěrami při nárožích a u prostředního sloupku, v první etáži lomenice na boční vzpěry navazují další, se sklonem střechy rovnoběžné. Světnice je ve štítové stěně opatřena třemi okny, z předního boku dvěma. Východní fasáda pokračuje hlavním vstupem a přidruženým menším oknem do síně, poslední malé okénko větrá chlévní část. Šambrány oken prvního dílu v přízemí jsou jen jednou odstupněné, s deskovými parapety, zeleně natřené. Okna jsou zde dvojkřídlá, čtyřtabulková, řeckým křížem dělená, naopak dvě okna ve štítu jsou vyšší, dělená do latinského kříže. Dveře jsou rámové, dělené na osm kazet.