dům

Dům se nachází v centru obce, ve starší jádrové linii usedlostí. Východním směrem se zde z bývalé hlavní cesty odpojuje pěšina směrem do údolí, kde býval přes Kamenici mostek na Kostelní stezku. Dům stojí na rovině. Z hlediska místního kontextu jde o spíše větší stavení, viditelné na pozadí i od cesty k Dolskému mlýnu. Na typickém obdélném půdorysu s trojdělením dispozice je vystavěna patrová stavba krytá sedlovou střechou. Hlavním štítovým průčelím se obrací k jihu a hlavním bočním k západu. Dům patrně není podsklepen. Sklep se nachází vně domu u jihovýchodního nároží, pod terénní vyvýšeninou, vstupuje se do něj od severu. Z obdélného konceptu stavení předstupuje za světnicí rizalit světničky, přetažený zde střechou až nad přízemí, takže štítové průčelí je charakteristicky asymetrické. Za ním navazuje kůlna s nízkým pultem, další přízemní pultová kůlna je připojena od severu na zadní štítovou stěnu. Hlavní vstup je kryt drobnou pultovou stříškou. Dům je v přední části v přízemí roubený, obehnaný ze dvou stran podstávkou. Patro je patrně celé hrázděné, avšak kromě jižního průčelí obedněné. Druhý a třetí díl domu je vyzděný z pískovcových kvádrů. Barevnost je tradiční, černobílá. Pouze západní kamenné zdivo je režné, s typickou barvou pískovce bez patiny. Střecha je prostá, pouze na jihovýchodě je polovina střešní roviny bez zlomu přetažená přes druhý trakt z patra až k přízemí. Střecha je pokryta vláknocementovými šablonami s francouzským krytím, s lemem u hřebene a okapních hran. Hřeben je orientován od jihu k severu. Rovinou střechy prostupuje pouze režný cihelný komín za hřebenem a k němu přidružený čtvercový výlezový světlík. Tektonika fasády je dána skladbou konstrukcí. Přízemí hlavní štítové stěny charakterizují čtyři oblouky slepé arkády podstávky. Ta je tvořena sloupky, záporkami a do oblouku projmutými rozpěrami. Hrany arkády jsou vyřezávané. Na přízemí je osazena hrázděná stěna patra, která na podstávku tektonicky nenavazuje. Zavětrována je krátkými vzpěrami při krajích. Štítová lomenice je dvouetážová, dole svisle bedněná, zalištovaná, nahoře nad vykrajovanou římsou klasovitě. Svisle bedněné a zalištované je i podstřeší nad světničkou. Vodorovným bedněním s kvádrováním je na dva nestejné díly překryta západní stěna patra, osazená nad přízemím se starším typem podstávky s pásky a vstupním a chlévním dílem. Severní patro je bez kvádrování, východní je bedněné svisle se zalištováním, zadní štít rovněž. V hlavním štítovém průčelí jsou v přízemí čtyři osy arkád s okny, v patře a ve štítě okna dvě. Hlavní boční průčelí má čtyři osy s nestejnými rozestupy. Okna jsou většinou do latinského kříže dělená, opatřená uměřenými šambránami s parapetními deskami resp. prkénky. Klasicistní charakter mají šambrány světnice k jihu. Hlavní vstupní dveře i dveře do chléva jsou svlakové.