dům

Ve východní části obce, při cestě k Dolskému mlýnu, se nachází dům č. e. 33. Je součástí mladší enklávy domů v druhé linii za domy staršími, jako je např. sousední č. p. 20. Terén je zde jen mírně sklonitý. Dům je drobný, avšak svým umístěním u frekventované turistické stezky významný. Obdélný přízemní objekt na vysoké obílené kamenné podezdívce je klasické trojdílné dispozice pravostranné orientace s roubenou světnicí. Krytý je sedlovou střechou. Hlavní štítové průčelí se obrací na sever, k cestě. Dům je podsklepen, sklep je přístupný pultem krytou schodišťovou šíjí, sestupující od zápraží podél východního průčelí světnice k severu. Zápraží je kryté pultem přímo navazujícím na okapovou hranu střechy. Ze zápraží jižně je přístupný přístavek uzavřené kůlny, krytý přetaženým zalomeným přesahem střechy třetího dílu domu. K zadní podélné fasádě je připojena za druhým dílem pultová veranda, prosklená po celém obvodu drobně děleným pásovým oknem. Dům je převážně roubený, s podstávkou ze dvou stran světnice. Přechod druhého a třetího dílu je vyzděný z pískovcových kvádrů (štuků), dnes neomítnutých. Pravidelné úzké strojně řezané roubení má z jižní a západní strany i třetí, patrně později zobytněný díl domu. Barevnost domu je typická, černobílá. Spáry mezi tmavě zpatinovanými hraněnými trámy světnice jsou obílené. Podezdívka je bílá, hladce omítaná. Střecha objektu je sedlová, krytá vláknocementovými českými šablonami šedé barvy v diagonální skladbě (tzv. na francouzský způsob), s lemy při okrajích střechy. Plochu střechy prostupuje za hřebenem omítaný komín s římsovým zakončením a s ním sdružený výlezový světlík. Druhý světlík najdeme zpředu nad třetím dílem domu. Strukturu fasády určuje vodorovné roubení, jehož protiváhou jsou svislé sloupky podstávky. Ta je prostá, s nezdobenou, pouze sraženou hranou. Má spíše charakter lizén se zaoblenými kouty. Zaoblení je tvořeno záporkami a projmutými rozpěrami. Dvě pole podstávky obepínají světnici od severu i východu. Shodná konstrukce je užita i jako podpora přístřešku zápraží, otevřená arkáda o třech polích je zde půdorysně zalomená. Dvouetážový přední štít je bedněný prkny o nestejné šíři, s přelištováním spár. Štítová fasáda má dvě osy, hlavní boční pět os. Okna jsou dvoukřídlá, čtyřtabulková, do latinského kříže dělená, umístěná v klasicizující dřevěné obálce s profilovanou nadokenní římsou a trojúhelným frontonem.