dům

Stavení se nachází ve východní části obce, jižně nedaleko cesty k Dolskému mlýnu. Je součástí mladší enklávy domů v druhé linii za domy staršími, jako je např. sousední č. p. 25. Lehce sklonitý terén vyrovnává podezdívka, dominantněji tedy působí přízemní dům jen z pohledu ze zahrady od východu. Obdélný objekt klasické trojdílné dispozice, pravostranné orientace, krytý sedlovou střechou se obrací k místní nezpevněné cestě podélným průčelím. Spolu s protilehlým č. p. 41 vytváří dojem ulice. Přízemní dům se zobytněným podkrovím je též podsklepen, vstup do sklepa je realizován z kůlny vnější krytou šíjí. Kůlna za zadním podélným průčelím je pultová. Světnice je roubená, obvázaná z čelních stran podstávkou, spáry mezi hraněnými trámy jsou obílené. Druhý díl je vyzděný z pískovcových kvádrů (štuků), které jsou omítnuté s finální úpravou bílou barvou, třetí (hospodářský) díl v čele je druhotně vyzděn neomítanými štuky o nestejné velikosti. Severovýchodní (zadní) podélné průčelí je netypicky celodřevěné – první díl je roubený, třetí díl svisle bedněný. Střecha objektu je sedlová, krytá čtvercovými vláknocementovými šablonami pokládanými ve francouzské skladbě, tj. na koso a s lemy u krajů střechy (tj. u štítů, hřebene i okapů, takže celá krytina je vyrámována). Tento způsob krytí je určující pro poslední vývojovou etapu tzv. tradiční kulturní krajiny Děčínska a její historické zástavby. Střecha je opatřena dvěma malými světlíky, do kříže dělenými, se segmentově zaoblenou horní stranou. Jeden je v přední ploše nad středním dílem, druhý za hřebenem u komína. Komínová hlava má masivní římsové zakončení zdobně vyskládané ze žlutých režných cihel. Výraz fasády určuje roubení s podstávkou, jako konstrukční princip hlavní části domu tj. světnice. Klínové záporky jsou do sloupků a do oblouku vybraných rozpěr zapuštěné, hrany stlačených oblouků jsou vyřezávané. Roubení je v nárožích kotveno na zámek, toto „armování“ se pohledově uplatňuje u jižního nároří. Stejný tesařský spoj je použit ke kotvení stropních trámů do horního ztužujícího věnce. Jihozápadní trojúhelný štít je přebedněný úzkými prkny, u severovýchodního štítu je obnoven tradiční princip krytí širšími prkny, oba štíty mají spáry zalištované. Štítové průčelí má v přízemí tři osy. Přední okapové průčelí je šestiosé, vstup je třetí zleva. Dřevěné dveře upevněné v přepemrlovaném pravoúhlém portálu pochází z 20. let 20. století. Vstup do chléva ve druhé ose zleva je druhotně zazděn a osazen okenní výplní. Okna jsou vesměs jednoduchá, dvoukřídlá, čtyřtabulková, do latinského kříže dělená, ven otvíravá. Umístěná jsou v jednoduše profilované dřevěné obálce, u světnice navíc doplněné ozdobným frontonem.