dům

Stavení se nachází ve východní části obce, jižně nedaleko cesty k Dolskému mlýnu. Je součástí mladší enklávy domů v druhé linii za domy staršími. Terén je skoro rovinný, začíná mírně klesat až před východním štítovým průčelím. Vzhledem k půdnímu polopatru působí dům velkoryseji, pohledově se významně uplatňuje v siluetě obce z cesty od Dolského mlýna. Obdélný objekt klasické trojdílné dispozice, pravostranné orientace, krytý sedlovou střechou se obrací k místní nezpevněné cestě hlavním okapním průčelím. Spolu se zrcadlově obráceným protilehlým č. e. 36 zde vytváří dojem ulice. Přízemní dům s půdním polopatrem je zřejmě i částečně podsklepen, svědčí o tom okénko v podezdívce napravo od vstupu. Na obdélný půdorys navazuje za zadní štítovou stěnou pultový přístavek kůlny, za zadní podélnou fasádou otevřený pultový přístřešek na délku druhého a třetího dílu, s venkovním posezením. Dům je v přední části roubený, obklopený podstávkou ze všech tří stran. Druhý a třetí díl přízemí je vyzděn z kamenných kvádrů. Konstrukci půdního polopatra zakrývá ze všech stran svislé bednění se zalištováním. Dům má místně typickou černobílou barevnost, barevný akcent dodává oranžový vápenný nátěr některých kamenných ostění. Zdivo je v předním průčelí omítané hladce, v zadní fasádě zčásti jen neomítané s vápenným nátěrem, zčásti hrubě nahozené. Střecha je prostá, sedlová, s hřebenem orientovaným od severovýchodu k jihozápadu. Eternitové šablony jsou vyskládané na způsob francouzského krytí s lemy. V přední ploše je osazena třemi sedlovými vikýři. Zadní rovinou střechy prostupuje komín při hřebeni, doprovázený čtvercovým výlezovým světlíkem. Komínová hlava je režná, z červených cihel, římsově zakončená. Výraz fasády určuje kontrast horizontál roubení a vertikál lišt svislého bednění polopatra, vyneseného do oblouků vykrouženou slepou arkádou podstávky. Arkáda má vyřezávané hrany včetně sloupků. Okna předního štítu jsou propojena parapetním římsovým prknem podloženým do obloučků vyřezaným vlysem, navazujícím na lišty. Zadní štít je dvojetážový. Čelní štítová stěna světnice má tři osy, z boku dvě. Hlavní podélná fasáda pokračuje vstupem a oknem druhé části a zazděným vstupem vyplněným oknem a okénkem části chlévní. Okna přízemí jsou opatřena mřížemi uchycenými v ostění, u oken osazených v líci se mříž nachází za okny v interiéru. Šambrány oken světnice jsou dvakrát odstupněné, s fošnovými parapety, krytými plechem na stranách výrazně vytočeným. Okna jsou většinou do latinského kříže dělená, se staršími zapuštěnými závěsy s bambulkovými konci. Hlavní vstup má kamenné ostění, rovný překlad nadpraží je v ose ozdoben heraldickým štítkem bez znamení, který působí jako iluzivní klenák. Dveřní křídlo je rámové, o třech polích.