dům

Dům se nachází ve východní části obce, při cestě k Dolskému mlýnu. Je součástí mladší enklávy domů za hlavní linií domů starších. Terén zde mírně klesá, dům je osazen na vrstevnici v horní části parcely. Dům je přízemní, k veřejnému prostoru se obrací zadním štítem, ale hlavní podélné průčelí se z cesty od mlýna pohledově významně uplatňuje. Obdélný dům s tradičním trojdělením, s připojenou kůlnou jako čtvrtým dílem má hlavní štítové průčelí obrácené k jihu, k č. p. 41. Kromě přízemí a podkroví, přisvětleného okny ve štítech, je dům ještě pod světnicí podsklepen. Sklep je přístupný zvenku od zápraží pultovou šíjí. Přes základní obdélný tvar přesahuje přizvednutá rovina střechy nad druhým a třetím dílem, která kryje zápraží. Přístavba kůlny a otevřené verandy obepíná severozápadní nároží. Je krytá pultem, přes roh zvalbeným. Dům je v přední části roubený, obepnutý podstávkou ze tří stran. Štít hlavního průčelí je hrázděný. Druhý a třetí díl domu je zděný. Konstrukci zadního štítu zakrývá zdobně skládaná břidlice. Kůlna a veranda jsou dřevěné, rámové. Od černě natřeného roubení a hrázdění se lehce barevně odlišuje hnědá podstávka s roubeným věncem. Zděné plochy jsou bílé. Zdivo z kamenných kvádrů je neomítané, pouze vápnem natřené. Prostá rovina sedlové střechy, s hřebenem orientovaným od jihu k severu, je pouze ve východní ploše od úrovně druhé etáže krovu nad druhým a třetím dílem mírně přizvednuta. Pokryta je břidlicí tmavé barvy s fialovým nádechem (tzv. anglická břidlice). Šablony jsou vyskládány na německý způsob, se stoupajícími řadami, s lemy při krajích. Střechu prostupují dva do kříže dělené segmentem zakončené světlíky, jeden při zlomu na východní straně, druhý na západní při hřebeni u komína z pískovcových kvádrů. Výraz domu určuje roubení světnice, vykroužená podstávka s vyřezávanou hranou a hrázdění první etáže předního štítu. Dominantním prvkem zadního štítu je naopak typický zdobný obklad z břidlicových šablon. Štít je rozdělen pomocí vzorů do tří etáží Pro lizény, segmenty a rámování jsou užity šablony ostroúhlé, pro výplně šupinové. Užitá břidlice je dnes jednobarevná, shodná s krytinou střechy. Představu o domě lze získat i dle počtu okenních os. Světnice má ve štítové stěně tři okna, z boku dvě, zezadu jedno a jedno slepou osu podstávky. Za světnicí čelní podélná fasáda pokračuje vstupem a třemi okny, následují vrata do kůlny čtvrtého dílu. Štít nad světnicí je otevřen dvěma okny, zadní štít rovněž dvěma. Šambrány oken s vyřezávanou suprafenestrou jsou nové, patrně kopie dřívějších, v přírodní barvě. Původní jsou ale fošnové parapety s obloučkovou linkou. Okenní křídla jsou rovněž nová, jednokřídlá, šestitabulková, nebo dvoukřídlá, do latinského kříže dělená. Nové vstupní dveře jsou prosté, na šest polí dělené, rovněž jen bezbarvě zalakované.