Masarykova škola

Podsklepená budova má na nepravidelný půdorys přibližně tvaru T – k vlastní třípodlažní školní budově, vybudované na obdélníkovém osově symetrickém půdorysu přiléhá v zadní části v ose umístěné přízemní křídlo tělocvičny. Obě části mají zastřešení valbového tvaru s výrazným přesahem. V přízemí je uprostřed v šíři tří oken kamenný portál hlavního vstupu, po obou jeho stranách tři okna. Navazující symetrické části průčelí o jedné ose menších oken v kamenných ostěních jsou vymezeny lesénami provedenými z kamenných kvádrů. Průčelí na obou stranách ukončují plochy bez oken a nárožní kamenné lesény. Plochy průčelí jsou rozčleněny sgrafitovým rastrem na obdélníkové plochy, v nichž jsou umístěny různé nápisy. Sgrafitovou výzdobu mají i boční a zadní průčelí včetně tělocvičny. Všechny střechy mají výrazný přesah s podhledem s malovanými barevnými ornamenty. Objekt je umístěn v rozsáhlé zahradě, vymezené oplocením, na části pozemku je školní hřiště. Budova tvoří ústřední motiv a počátek kompoziční osy, procházející nově vzniklým předměstím i přestavovanou částí historického jádra města.