vila Světlana

Popis z větší části odpovídá údajům, uvedeným na původním evidenčním listu z roku 1995, pouze je třeba jej upřesnit. Předmětem památkové ochrany je budova historické vily č. p. 211 v rozsahu půdorysu historické stavby bez novodobého přístavku. Zahradnímu průčelí budovy je přistavena přízemní budova, která dosahuje šířky celé budovy a na levé straně se k ní přimyká garáž. Tyto objekty nejsou předmětem památkové ochrany. Budova je jednopatrová s půdním prostorem, který je osvětlován okny, proraženými ve štítu hlavního průčelí. Kamenná podezdívka je dnes opatřena nátěrem červené barvy. Před hlavním průčelím je na úrovni podnože vyzdvižena úzká veranda, které je na levé straně přístupná čtyřmi úzkými přístupovými stupni. Na zbývajících dvou stranách je prostor verandy vymezen dekorativním dřevěným zábradlím, napnutým mezi nízké pilíře. Levá boční fasáda je dvouosá a její stěna je v přízemí prolomena v levé ose jedním obdélným oknem a v prvním patře dvěma okny. Pravá boční fasáda je dvou osá a v obou patrech jsou v obou osách prolomena obdélá okna. Nadokenní římsy oken prvního patra (v případě hlavní fasády i druhého patra) jsou zdobeny motivem akroteria (na krajích angularia, ve středu římsy mediana). Balkony na čelní fasádě spočívají na vyřezávaných konzolách a jejich parapet je prořezáván motivem srdce, hvězdiček a trojlistů. materiál: kámen, cihla, dřevo, hladká omítka světle okrové barvy, keramický obklad cihlově červené a okrové barvy krytina: taška, plech (na vikýřích)