vila Ludmila

Popis odpovídá údajům uvedeným na původním evidenčním listu z roku 1994, pouze je třeba jej upřesnit. Předmětem památkové ochrany je budova historické vily č. p. 180 v rozsahu půdorysu historické stavby bez novodobého přístavku. K jihovýchodnímu nároží budovy je přistavena přízemní budova, která byla postavena jako garáž (později byla adaptována na květinářství a zahradnictví) a jež není předmětem památkové ochrany. Vstupní vestibul je vyzdvižen na půdoryse pěti stran polygonu a spočívá na kamenné podnoži. Vede k němu drobné, pětistupňové schodiště, které je situováno na ústřední ose fasády. Okna přízemí jsou rámována pásem hladké omítky a opatřena jsou orvnou parapetní římsou, pod kterou je umístěna nízká, hladká, příčně obdélná parapetní výplň. Na krajích fasády je plocha stěn členěna profilovanými vpadlými pravoúhlými rámy, natřenými haldkou omítkou. Základní plocha fasády je opatřena strukturovanou omítkou, ve které jsou hladkou omítkou odlišeny šambrány oken, římsy atd. materiál: kámen; cihelné zdivo; strukturovaná a hladká omítka okrové barvy; dřevo (vstupní vestibul) krytina: eternit