vila Pracner

Budova je z větší části jednopatrová, založena je na půdoryse podélně orientovaného obdélníka, jehož stěny jsou promodelovány nepravidelně rozmístěnými rizality. Budově dominuje hranolová věž, která se přimyká k pravému bočnímu průčelí a tuto boční fasádu převyšuje o původní patro. Budova je vyzdvižena na kamennou podezdívku, která vyrovnává spád terénu. Uliční průčelí je trojosé a na úrovni přízemí a prvního patra vyplňuje jeho levé dvě osy otevřená loggie. Ta má v přízemí podobu pilířové arkády a v prvním patře kolonády, kterou tvoří sloupy s římsovou hlavicí. Archivolty arkád jsou tvořeny bosami ve tvaru klenáku a cvikly mezi oblouky mají kamenný obklad. Obě patra jsou oddělena kordonovou římsou. Pravou krajní osu tvoří přízemní rizalit, vyzdvižený na půdoryse trojúhelníka, jehož stěny jsou prolomeny vysokými obdélnými okny. Rizalit završuje dvouboká jehlancová střecha. Na úrovni prvního patra je nalevo od rizalitu prolomeno obdélné okno. Okna, stejně jako balkonové dveře v levé krajní ose, jsou opatřeny profilovanou šambránou. Střecha je sedlová zvablená a plocha jejího štítu je ve středu prolomena pravoúhlým šestidílným oknem s lehce převýšenou ústřední částí a plastickou, dekorativně vykrajovanou šambránou. Plocha štítu je vyplněna sgrafitem, které představuje vegetabilní rozviliny, doplněné mj. květy slunečnic. Uprosřed rozvilin na levé straně sedí přadlena s dítětem a na straně pravé kavalír, který si čte v knize. Napravo od něj je na zemi odložena přilba. Levé boční průčelí ovládá rizalit mělký, jednoosý rizalit, jehož přízemní část je akcentována dalším rizalitem, jehož střecha slouží jako mělký balkonek. Plocha přízemí je členěna trojicí úzkých pbdélných oken, které jsou spojeny společnou podokenní římsou. Na úrovni prvního patra následuje jedno širší okno s plochou šambránou a dekorativní nadokenní výplní s motivem kapek a volut. Střecha nad rizalitem je sedlová zvalbená a ve středu plochy jejího štítu jsou prolomena dvě obdélná okna, opatřená profilovanou šambránou a spojená společnou rovnou podokenní římsou. Plocha kolem oken je zdobena sgrafitem s vegetabilními motivy. Pod okny je ve sgrafitu provedena příčně obdélná kartuš s rollwerkovým rámcem, na jejímž zrcadle je červenou barvou proveden majuskulní nápis: NÁM DOBŘE A NIKOMU ZLE. Na pravé straně fasády jsou v obou patrech prolomena obdélná okna s profilovanou šambránou a rovnou podokenní římsou. Fasádu člení kordonová patrová římsa. Nároží rizalitu jsou bosovaná. Pravá boční fasáda je akventována ústředním rizalitem, ke kterému je na straně uličního průčelí připojena hranolová věž. Na hlavním, tj. uličním průčelí věže je v přízemí prolomen hlavní, segmentově završený vstup do budovy, který je zasazen do sloupové edikuly. V patře nad vchodem je stěna zdobena sgrafitem s loveckým motivem (troubící jezdec na bílém koni honí jelena a doprovází je pes). Podstřešní patro je prolomeno dvěma menšími okny s půlkruhovým záklenkem, profilovanou šambránou a společnou rovnou podokenní římsou. Na boční straně je věž v obou patrech prolomena dvěma různě širokými obdélnými okny, nad kterými pod střechou následuje dvojice půkurhově završenbých oken. Druhé patro je odděleno patrovou římsou. Střecha je sedlová zvalbená. Nad věží je vyzdvižena střecha ve tvaru komolého jehlanu. Na fasádách se dochovaly některé původní mříže, zábradlí apod. materiál: kámen (podezdívka, cvikly mezi archivoltami arkád loggie), cihelné zdivo, hladká omítka ve dvou odstínech okrové barvy; sgrafita krytina: prejzy