kaple Panny Marie Humberské

Působivě situovaná samostatně stojící novogotická kaple zasvěcena Narození Panny Marie stojí na návrší Humberk na místě původní kaple z roku 1664, postavené jako díky za vyléčení očního neduhu Karla Maxmiliána, hraběte Thurna. V roce 1901 byla stará kaple stržena pro nedostatečnou kapacitu a na jejím místě byla v krátkém čase postavena nová novogotická kaple otočená o 90°. Svůj název nese od zkomoleniny pojmenování Thurn Berg – hora Thurnů, kteří se sem chodívali modlit k mariánskému obrázku na stromě a pak do kaple kterou nechal hrabě zbudovat. Novogotickou jednolodní orientovanou stavba s polygonálním závěrem a čtyřbokou vysokou věží v průčelí nechal postavit H. Černý podle stavitele J. Kryštofa na místě staré kaple. Boční fasáda s podezdívkou je členěna jedenkrát odstupňovanými opěrnými pilíři a třemi hrotitě zaklenutými okny. Kněžiště je členěno shodnými opěrnými pilíři a prolomeno třemi hrotitě zaklenutými okny. Všechna okna jsou zdobena barevnými kobercovými vitrážemi od firmy Benedikta Škardy v Brně. V dolní části oken je vždy uvedeno věnování. Průčelí se čtyřbokou 22m vysokou věží je členěno nárožními jedenkrát odstupňovanými pilíři. Na osu je prolomen hrotitě zaklenutý vstupní portál s profilovaným ostěním. Dvoukřídlé kovové dveře jsou pravoúhlé, nad nimi je v trojúhelníkovým tympanonu umístěn mosazný vysoký reliéf Madony s Dítětem před mohutným stromem a s klečícím prosebníkem – Maxmiliánem Thurnem. Reliéf z roku 1935 je od akademického sochaře Josefa Axmanda. Průčelí kaple zdobí po pravé straně vstupního portálu i pamětní deska s upomínkou na humberského poutníka ThDr. Antonína Cyrila Stojana pořízena vysvěcena v roce 2001. Na severní straně věže se nachází otevřené železné šnekovité schodiště vedoucí k prvnímu patru věže. Zvonicové patro oddělené profilovanou kordonovou římsou je prolomeno po jednom hrotitě zaklenutém oknu s okenicemi. Věž je zastřešena dvěma sedlovými střechami přecházející v polygonální jehlan završený makovicí a křížem. Průběžná podstřešní profilovaná římsa nese nad lodí střechu sedlovou, nad kněžištěm valbovou.