fragment středověké hradby

Hlavní gotická městská hradební zeď, chránící původně město od předhradí. Je vybudována z drobných kusů břidlice a úlomků cihel na bílou vápennou maltu. Byly zde zachyceny původní střílny, zaklenuté segmentovou klenbou z ručně dělaných cihel ( v.9,5 a š. 15-17 cm). Původně dochována i pozdně gotická čtvercová věž. Hradba na stranu předměstí byla široká 2,4 m a za ní následoval výkop situovaný do původního předhradí. Dochovaná část měřila 14 m a byla vysoká cca 3 m. Při výstavbě západní provozní budovy Muzea umění (společenského domu manželů Donathových) byla z větší části zbourána. Dodnes se dochoval pouze podzemní část a úsek pod západní obvodovou stěnou předního objektu Muzea umění (společenského domu manželů Donathových).