Chřibský hrádek

Skaní hrad se nachází na ostrožně obtékané Doubickým potokem jižně od obce Doubice. Jméno hradu není známé, stejně jako historické zprávy, které s ním bylo možné ztotožnit. Archeologické nálezy dokládají jeho existenci od druhé poloviny 13. do počátku 14. století. Nepříliš výrazný pískovcový útvar na konci ostrožny neskýtal dostatečnou ochranu, a proto hrad nejprve zabezpečil šíjový příkop mezi dvěma valy. Tato fortifikace je lépe dochována na východní straně. Nevelké předhradí beze stop zástavby za ní od vlastního pískovcového suku odděluje další val a příkop. Na jeho svrchní plošinu se vystupovalo podél obvodu skály pomocí dřevěného schodiště na severovýchodní straně. Nalézáme zde podvalí, které lze nejspíše považovat za pozůstatek dřevěné obytné věže, patrně jediné stavby jádru hradu.