špitál

Situace: špitál je součástí pozoruhodného souboru budov v severovýchodní části Holohlav, jehož dominantou je kostel sv. Jana Křtitele (sev. od něj hospodářský vrchnostenský dvůr, severozápadně budova děkanství, jižně od něj patrová škola a k ní východně přiléhající drobný špitál). Bývalý špitál je jednopatrová zděná (částečně z cihel, částečně ze smíšeného zdiva či kamene) budova obdélného půdorysu s osou ve směru sz. – jv., založená v mírném svahu klesajícím k jihovýchodu, s valbovou střechou krytou bobrovkami. Omítky (vápenné, s váp. nátěry) dochovány jen sporadicky, na východním průčelí byla po jistou dobu (po opadání vrchních vrstev omítek) patrná psaníčková sgrafita. Fasády téměř nečleněné, místy zachován náznak soklu, výrazná je pouze masívní přečnělková římsa (štukový profil nedochován, podle fotodokumentace zde byla vysoká výžlabková římsa podložená oblounem a ústupkem). Hladké omítky (na východní a jižní fasádě dochována psaníčková sgrafita, jinde vápenné nátěry – odspoda: slonová kost, hnědý okr a zašedlý okr) přestříkány ve 20. stol. bezbarvou hrubší omítkou. Severní průčelí (ke kostelu) je tříosé, převážně jednopodlažní, doleva klesající terén odhaluje i spodní podlaží. V levé části stěny hluboká široká nika s nově opraveným půlkruhovým záklenkem, ve 2. a 3.ose pravoúhlé okno s přímým záklenkem, okenní křídlo nedochováno (většina oken byla novodobá, dvoukřídlá, jen ojediněle šestitabulková). Zcela vpravo novodobý průraz s cihelným záklenkem. Východní průčelí je dvojpodlažní, se dvěma osami, posunutými doleva. Na průčelí rozsáhlé zbytky renesančních sgrafitových omítek. V levé ose přízemí patrně druhotně použité výplňové dveře, nahoře okénko bez výplně, v pravé ose pouze v patře okenní otvor s přímým záklenkem. Levé nároží budovy je ve spodní části kamenné, výše cihelné. Jižní průčelí opět se dvěma osami posunutými vlevo, v patře zbytky dvou oken, na pravé části průčelí zbytky psaníčkových sgrafit.