socha sv. Václava na podstavě

Životní velikost, pískovec, nový betonový základ. Socha představuje stojícího světce s pokrčenou levou nohou, v obvyklém knížecím oděvu s korunou na hlavě, který se svojí pravou rukou opírá o štít s reliéfem orlice a levou drží žerď s praporcem. Drátěná svatozář. Socha na vlastním drobném profilovaném soklu stojí na vysokém trojdílném podstavci na půdorysu širokého prohnutého obdélníka s připojenými mělkými křídly. Sokl ukončuje profilovaná římsa, dřík je výrazně po výšce konkávně prohnutý, po bocích doplněný stojatými volutami. Podstavec ukončuje římsa, uprostřed lehce konvex-konkávně zhoupnutá. Na čelní straně dříku pod římsou je reliéfní alianční znak Josefa Bertolda Sosnovce z Vlkanova (chrt s obojkem ve štítě i v klenotu) a Marie Měnické z Červeněvsi (zkřížená kopí ve štíte, v klenotu strom vyrůstající ze srpku měsíce). Pod ním v mělkém rámci nápisy: Nově postaven r. 1748 / Přestaven a obnoven 1879. Na silně vyduté hladké zadní straně nahoře nápis: přemístěno a restaurováno L.P.2004 obec Humburky. Dole nad soklem nápis: Nákladem Ferdinand Anna Richter. Rozměry: podstavec: sokl 60x 140x 80 cm, zbytek podstavce 150x 120 x 60 cm, výška sochy 250 cm.