dům

Dům čp. 483 stojí ve východní části obce, při jejím severním okraji, na jižní straně Jugoslávské ulice. Jedná se o přízemní podsklepený objekt obdélného půdorysu postavený na terénním zlomu. Má sedlovou střechu nyní krytou zeleně natřenými frankfurtskými taškami z ocelového plechu. Přízemí je převážně roubené s podstávkou o 4 x 2 polích, která jsou na delších stranách (S a J) oddělena prostřední zděnou, hladce omítanou částí. Roubení s podstávkou je vodorovně obedněno, sloupky mají výplně a lištu, která tvoří patku segmentovým obloukům podstávky. Nad oblouky je ještě plocha tvořená na výšku necelými třemi prkny, která probíhá i nad zděnými částmi a je dole lemována lištou ozdobenou zubořezem z trojúhelníčků. Okna jsou dvojitá, ve štítech jednoduchá, bíle natřená, lícující s fasádou, o čtyřech tabulkách (spodní dvojnásobné výšky horních), v poli podstávky je po jednom v zeleně natřených secesních šambránách. Sokl je zděný hladce omítnutý. Suterén zděný, hrubě omítnutý, v západním průčelí nahoře s hlazeným pásem. Severní (hlavní) přízemní průčelí je sedmiosé, se zděnou střední částí, v níž jsou dvoukřídlé rámové secesní dveře osazené v dřevěné šambráně, která opakuje ve větším měřítku tvar šambrán a oken v podstávce. Obě křídla dveří mají dole výplň dřevěnou, z větší části jsou zasklena a opatřena mříží. Vše ozdobeno řezbou a zeleně natřeno. Přede dveřmi se nachází kamenný schodišťový stupeň, druhý je tvořen dřevěným prahem. Dveře lemují dvě úzká, jednoduchá okna ve špaletě se třemi nestejně vysokými tabulkami nad sebou, v jednoduché omítkové šambráně. Ve východní části byla okna s šambránami dodatečně odstraněna a okenní otvory pečlivě zabedněny. Pod okapem je zachováno 11 háků na okapní žlab. Západní průčelí „patrové“ je dvouosé s dvouosým štítem pobitým břidlicí – plocha vyskládaná z šablon kosočtvercových, kraje jsou lemovány pásy z obdélných šablon a po stranách se nacházely široké pasy z obdélných šablon, dole zkosených do tupé špice. V jednoosém suterénu je vstup do sklepa s pískovcovým ostěním a s mohutným kamenným prahem, v němž jsou osazeny dovnitř otvíratelné levé rámové dveře o šesti výplních. Původně zde byly osazeny ještě levé ven otvíratelné dveře, jak o tom svědčí jizvy po závěsech a drážka v ostění. Východní přízemní průčelí je dvouosé se stejným štítem jako v západním průčelí, pouze doplněné o dva malé obdélné otvory ve špici. Jižní „patrové“ průčelí je podobné jako severní, ale ve zděné části má pouze okno v jednoduché šambráně, západní podstávková část je zakryta sousedním objektem čp. 108 a má suterén, který je přístupný z dvorku před ním (po dvou kamenných stupních, přičemž druhý je zároveň prahem) pravými, ven otevíratelnými svlakovými dveřmi osazenými do hlazeného ostění. Před východním průčelím je (v úrovni podlahy přízemí) malá zahrádka, na severní straně s plotem z drátěného pletiva na ocelových sloupcích.