dům

Dnes zbořeno: viz. doplňkový list 2a fotodokumentace Dům čp. 143 stál ve východní části obce, mezi ulicemi Varnsdorfskou na severu a Pod lipou na jihu, které před jeho východním průčelím tvoří křižovatku. Jednalo se o stavbu postavenou do svahu, tak, že ze severu a z východu je patrová a z jihu přízemní. Vlastní dům byl v západní části přízemí zděný, zbytek byl roubený, přičemž východní část přízemí měla podstávku a byla celá vodorovně obedněna, pouze sloupky měly pod pateční římsičkou bednění rámové konstrukce s výplní. V patře byly stěny nad podstávkou pobity břidlicí. K západnímu průčelí přiléhal patrový hospodářský přístavek (prodlužující severní průčelí), který byl v přízemí zděný a v patře bedněný a pobitý břidlicí. Střechy obou částí byly sedlové, původně kryty břidlicí, později provizorně lepenkou. Okna byla vesměs bíle natřena a měla červeně natřené šambrány, které měly v podstávce a v jižním průčelí secesní tvary. Východní průčelí bylo dvouosé, v přízemí mělo dvě pole podstávky, patro nad nimi bylo pobito tmavou břidlicí z kosočtverečných šablon. Některé ze šablon byly světlé a vytvářely nad spodním lemem z obdélných šablon bohatý vzor – mezi okny větší kříž a po stranách oken malé kříže (tvarově vycházejí z kříže maltézského). Štít byl pobit podobně, v jeho vrcholu byl ze světlých šablon vyskládán malý kříž a celá plocha byla u střechy a kolem dvou oken olemována obdélnými, červenými šablonami. U dolního lemu (obdélné šablony) byl též bohatý vzor ze světlých šablon. Severní průčelí mělo v přízemí, od východu, dvě pole podstávky a vchod (rámové dveře z přelomu 19. a 20. stol. se čtyřmi výplněmi – z nich dvě horní zasklené, červeně natřené – nad zárubní nízký světlík o třech tabulkách), následující zděná, hladce omítnutá část měla jedno okno. V patře byla nad podstávkou dvouosá část 1. patra pobita břidlicí (stejným způsobem jako u východního průčelí – na okraji malý kříž a mezi okny větší). Zbytek 1. patra tvořila pavlač (ta byla stržena v osmdesátých letech vozidlem okupačních vojsk), na níž ústily dveře a okno. Na západě průčelí pokračovalo nižším přístavkem, který měl v přízemí (vyzděném z režného cihelného zdiva a pískovcových kvádrů na nároží) pravé svlakové dveře a po jejich stranách okénko a okno, další okno bylo v patře. Patro bylo pobito tmavou břidlicí, olemováno obdélnými šablonami a v ploše z kosočtvercových šablon. Dole uprostřed byl vějíř z dvou řad obdélných šablon (vnější řada byla červená) a dolní rohy byly odděleny dvěma řadami obdélných šablon. Středy těchto tvarů byly z kosočtvercových červených šablonek. Západní průčelí vlastního domu bylo svisle bedněno, se zbytky břidlice, kterou bylo původně pobito. Mělo dvě bíle natřená okna ve štítě, lemována červenými obdélnými šablonami, zrovna tak bylo lemováno celé průčelí. V ploše bylo vyskládáno z kosočtvercových šablon, z nichž byl nad okny (ze světlých šablon) vytvořen velký kříž s červenou šablonou uprostřed. Západní průčelí hospodářského přístavku mělo zděné, hladce omítnuté přízemí, patro pobité břidlicí, podobně jako jeho severní průčelí – uprostřed dole týž vějíř, celé ze tří řad obdélných šablon, z červených šablon vyskládány „krokve“ s kosočtvercem na vrcholu. Štít opakoval vzor 1. patra (vějíř o dvou řadách), ale nad vějířem bylo dole a po stranách olemované okénko a nad ním křížek z jedné červené a čtyř světlých šablon. Jižní průčelí byllo celé vodorovně bedněno. V západní části (se střechou rozšířenou nad zápraží) bylo osazeno okno a vchod, nad nímž byl ve střeše vikýř. Ve východní části byla dvě okna. Hospodářský přístavek měl vpravo levé rámové dveře a vlevo z břidlice vyskládaný vějíř – stejný jako uprostřed severního průčelí. Interiér byl tvořen v obou podlažích dvěma místnostmi po stranách střední síně se schodištěm do níž ústily vchody – v přízemí ze severu, v patře z jihu a na pavlač. Stropy byly trámové.