dům

Dům čp. 61 stojí severovýchodně od náměstí, při křížení ulic Lidické a Nerudovy, do níž se obrací hlavním jižním průčelím. Jedná se o částečně podsklepenou patrovou stavbu na obdélném půdoryse pod sedlovou šindelovou střechou která byla pobita na severní straně břidlicí a na jižní (kde má tři nízké pultové vikýře s nízkými a širokými okny) eternitem. V první dekádě 21. století dostala střecha novou krytinu - šablony z živičné lepenky (tzv. bonský šindel), při čemž byly vikýře nahrazeny zasklenými střešními výlezy. Na severní straně má budova dlouhý přízemní zděný hrubě omítnutým přístavek pod pultovou plechovou střechou o velmi malém sklonu. Štíty jsou pobity červeně natřeným eternitem – čtvercové šablony nakoso. Dům je převážně roubený, pouze větší západní část přízemí a celá jeho severní strana je zděná, omítnutá a přestříkaná světle šedým břizolitem a to i přes pískovcové armování nároží a na jižním průčelí přes pískovcové šambrány oken. Na severní straně je sokl obložen tmavě hnědým kabřincem. Východní část přízemí má podstávku, která má tmavě hnědě natřené vodorovné bednění. Stejně je obedněno i roubení, ale natřeno je zeleně. Při úpravách v první dekádě 21. století byly nátěry odstraněny a bednění namořeno - na podstávce tmavě hnědě a na roubení světle hnědě. Bíle natřená okna jsou v přízemí (pokud není uvedeno jinak) dvojitá, v patře jednoduchá, šestitabulková, osazená v tmavohnědě natřených velmi pozdně klasicistních šambránách, v podstávce s nadokenními římsami. Ve vrcholu střechy jsou dva komíny, z nichž ten východní (průlezný) je vyzděn z pískovcových desek a pod jednoduchou římsou má na jižní straně v dvakrát vpadlém kasulovém zrcadle vročení „A.1.7.95.“ Jižní hlavní vstupní průčelí je sedmiosé. Uprostřed přízemí se vstupním pískovcovým, tmavě hnědě natřeným portálem s ušima s kapkami a s klenákem v jehož dvakrát vpadlém zrcadle je dvouřádkový nápis: “S (?!) 61./ IM”. V portále jsou dnes osazeny tmavě hnědě natřené dvojkřídlé neorenesanční dveře, každé křídlo má dvě výplně, horní (asi trojnásobné výšky) je zasklené a osazené mříží z volut, provedených z pásového železa. Před vchodem je pískovcový schodišťový stupeň, další profilovaný stupeň je zároveň prahem. Vlevo od vstupu jsou tři nedávno zamřížovaná okna v jednoduchých pískovcových šambránách, dvě západní mají též podokenní římsy a jsou zazděna luxfery (4 x 3 kusy), východní (při vstupu) má jednoduché bíle natřené okno. Vpravo od vstupu jsou tři pole podstávky, v nichž po již výše popsaném okně - vnější křídla nedělena, vnitřní dělena na 6 tabulek. Patro je členěno čtyřmi tmavohnědě natřenými pilastry ozdobenými uprostřed výšky jednou zeleně natřenou diamantovou bosáží. na 2+2+3 osy - v první dekádě 21. století barevně upraveny jako bednění. Uprostřed průčelí (mezi okny ve 3. a 4. ose) je dešťový svod. Východní průčelí je čtyřosé, v přízemí čtyři pole podstávky v nichž jsou zasazena výše popsaná okna, přičemž v jižním poli je okno členěno jako v jižním průčelí, ostatní tři mají po čtyřech tabulkách, přičemž ty dolní jsou dvojnásobné výšky. Patro členěno třemi pilastry (stejnými jako v jižním průčelí) na 2+2 osy. Štít má dvě velká jednotabulová jednoduchá okna, mezi nimi dvoukřídlé dveře (pohledově zanikající v celkovém eternitovém pobití štítu) a nad nimi dřevěná konzola na zavěšení kladky. Západní průčelí je v přízemí bez oken, v patře má tři okna, pilastry (stejné jako v jižním průčelí), jsou pouze při nárožích, štít bez okna. Severní průčelí má v přízemí (asi 4 m od východního nároží) osazeno šestitabulkové okno s jednoduchou podokenní římsou, u něhož začíná přístavek, který zakrývá téměř celé přízemí. V přístavku je od východu další okno se stejnou podokenní římsou, dále jsou zde pravé ven otevíratelné jednoduché svlakové dveře s dvoutabulkovým nadsvětlíkem a v západní části dvoukřídlé rámové ven otvíravé dveře (každé křídlo o třech výplních – prostřední o dvojnásobné výšce a horní nahoře ukončeny segmentem) s šestitabulkovými okny po stranách. Celá tato sestava má jednoduché pískovcové šambrány, u oken s podokenními římsami. Čtyřosé patro je čtyřmi pilastry (stejnými jako v jižním průčelí, pouze druhý zleva je zčásti překryt zeleně natřeným prknem) rozděleno na 1+1+2 okenní osy. Uprostřed průčelí (mezi okny ve 2. a 3. ose) je dešťový svod, který končí na střeše přístavku, z níž je voda svedena na jeho severozápadním nároží. Interiér má v přízemí uprostřed velkou plochostropou síň, ta má v jihozápadním koutě vlevo od hlavního vstupu nástup na schodiště do patra (stojí při západní stěně síně), za schodištěm (v severní části západní stěny) je vstup do chléva. Ten má cihelnou dlažbu, zastropen je segmentovými cihelnými klenbami do sedmi ocelových nosníků profilu I (osazeny ve směru západ – výhod) a osvětlen je z jihu dvěma okny s luxfery a ze severu dvěma okny mezi nimiž jsou dvoukřídlé dveře. Chlév a síň zasahují svou plochou až do přístavku. Pod schody do prvního patra je schodiště vedoucí ze síně do valeně klenutého sklepa, který je postaven pod východní částí objektu z lomového zdiva, pouze vršek klenby je z pískovcových kvádrů. Na schodišťové zdi v síni je blízko vchodu do sklepa osazena litinová výlevka s vyústěním vodovodu. V severní stěně síně jsou pouze dveře s nadsvětlíkem na dvůr. Světnice rozdělena na dvě místnosti, jižní má 3 okna na jih a 2 na východ, profilací zdobený záklopový strop, podlahu ve východní části prkennou a v západní z keramické dlažby z 2. poloviny 19. století. V severní části je plochostropá kuchyň s keramickou dlažbou, původním sporákem a v severní stěně vedle okna dveře do komory v přístavku - zaklenuta českou plackou. Patro obsahuje halu s dvěma okny na jih, do níž ústí schodiště, které má zde zábradlí z prkenné balustrády z konce 18. století. Z haly přístupné dva pokoje nad světnicí (jižní se třemi okny na jih a dveřmi na východ, severní s dvěma okny na východ a jedním oknem na sever) a pokoj nad síní s oknem na sever, chodba končící oknem v západním průčelí, z níž jsou přístupné dva pokojíky na severu a dva na jihu, osvětlené po jednom okně ze severního či jižního průčelí, přičemž západní pokoje mají po dalším okně na západ. Půda je členěna do dvou podlaží, spodní je osvětleno dvěma okny z východu a třemi vikýři z jihu. Parcela je oplocena plaňkovým plotem neseným ocelovými sloupky, u severovýchodního nároží jsou osazena vrata zhotovená z latí.