dům

Dům čp. 89 stojí ve východní části obce, jižně od křižovatky ulic Varnsdorfské a Polní. Vzhledem k Varnsdorfské ulici stojí šikmo a směřuje k ní svým severozápadním nárožím. Před západním průčelím teče pod mohutnými žulovými krycími deskami potok Křinice v korytě se stěnami vyzděnými z pískovcových kvádrů a čediče. Jedná se převážně o roubený dům na obdélném půdorysu (pouze jižní část přízemí je zděná, hrubě omítnutá – dnes šedě stříkaná omítka) krytý sedlovou břidlicovou střechou s mansardou pouze na východní straně. K domu přiléhají přístavky - zděný na východní straně a na straně jižní dvěma bedněnými a plechem pobitými přístavky krytými plechovými pultovými střechami o velmi malém sklonu. Kolem roku 2000 byl na jižní straně druhý přístavek zbourán a břidlicová krytina střechy na východní straně byla nahrazena frankfurtskými taškami z různě natřeného ocelového plechu. Dům je z východu přízemní a ze západu patrový. V severní části přízemí je roubení vodorovně obedněno a stojí před ním podstávka (na východní a severní straně se sloupky ozdobenými řezbou na hranách) jejíž pole jsou nahoře uzavřena stlačenými oblouky. V každém poli je zpravidla po jednom bíle natřeném čtyřtabulkovém (dolní tabulky asi o dvojnásobné výšce horních) dvojitém okně v zeleně natřené šambráně s podokenní římsou lícující s fasádou. Patro a dříve i oba štíty byly pobity tmavou břidlicí. Západní (hlavní) průčelí je patrové s vikýřem (s velkým trojdílným ven otvíravým šestitabulkovým jednoduchým oknem), vikýř je pobit břidlicí – ve štítě se vzorem rybích šupin, po stranách s obdélnými šablonami skosenými dole do pravoúhlé špice, na bocích s čtyřmi kolmými pásy z obdélných šablon uprostřed střechy. Přízemí má vlevo tři pole podstávky s okny a dále (ve zděné části) hlavní vstup s pravými dovnitř otvíravými hnědě natřenými rámovými dveřmi o dvou výplních (horní zasklena se zeleně natřenou mřížkou) z 2. poloviny 19. století, jednoduché šestitabulkové okno ve špaletě – před ním typicky barokní kovaná mříž (okno i vstup – žulový práh – mají jednoduchá pískovcová ostění t.č. natřená zelenou olejovou barvou) a dvojité ve špaletě osazené (ven a dovnitř otvíravé) trojdílné bíle natřené okno o šesti tabulkách (dolní zhruba dvojnásobné výšky horních) v zeleně natřeném rámu. Patro je pětiosé s rytmem rozestupů oken 3+1+1. První tři okna zleva jsou stejná jako v podstávce, čtvrté (menší) šestitabulkové dovnitř otvíravé lícující s fasádou, páté obdobné jako první tři, ale menší – všechna jsou bílá se zelenými šambránami. Pobití břídlicí je tvořeno plochou (z vodorovných pasů vyskládaných z kosočtvercových šablon) olemovanou po stranách širokými, dole a nahoře úzkými pasy - z šablon obdélných (nahoře z šablon kosočtverečných i na dvou pásech pobití římsy). Šambrány oken mají po stranách pasy z kosodélných šablon. Mezi nárožními a přilehlými okny je plocha ozdobena půlkruhovým vějířem vyskládaným z půlkruhového pasu z obdélných šablon se středem ze šablon vzoru rybích šupin, mezi oknem ve 3. a 4. ose jsou tyto vějíře dva a mezi okny v 1. a 2. ose, ve 2. a 3. ose a mezi ve 4. a 5. ose je obdobně vyskládaný rovnostranný trojúhelník. Severní průčelí má v přízemí tři pole podstávky s okny, v patře jsou od západu dvě okna stejná jako v podstávce a v mansardě je malé čtyřtabulkové jednoduché dovnitř otvíravé bíle natřené okénko. Plocha patra je pobita kosočtvercovými šablonami, dole a po stranách olemována širokými pasy z obdélných šablon, nahoře pod římsou je z těchže šablon pás úzký a na římse široký. Po stranách oken jsou pasy z obdélných šablon zkosených dole do tupé špice – tytéž dva pasy oddělují plochu nad východním polem podstávky (při mansardě). Štít má dvě malá jednoduchá šestitabulková pevná okénka a téměř ve špici dva větrací otvory, byl pobit břidlicí - v ploše kosočtvercovými šablonami a olemován širokými pasy z šablon obdélných. Po stranách oken byly široké pásy z obdélných šablon, s dolní hranou zkosenou do tupé špice a nad okny je úzký pás z týž šablon jako plocha, týž společný pás nad větracími otvory. Dnes je štít pouze svisle bedněn na sraz. Východní průčelí má na severu tři pole podstávky, ale pouze ve dvou severních je po oknu. Zbývající jižní část je rozšířena (na východ) zděným přístavkem pod pultovou střechou, s malým oplechovaným vikýřem, krytou frankfurtskými taškami z ocelového plechu. Ve východním průčelí přístavku jsou severně od středu dveře a u nich malé okénko, další ještě menší okénko je na jižním kraji. Jižní průčelí má štít pobitý frankfurtskými taškami z ocelového plechu (původně byl pobit břidlicí jako štít severní), patro pobito původně též břidlicí, dnes z větší části nahrazeno šablonami z ocelového plechu zhruba téhož tvaru jako šablony břidlicové – pásy lemujícíé vlastní patro a okna jsou z šablon obdélných a plocha z šablon kosočtvercových. Okna jsou zde dvě, levé čtyřtabulkové (dolní tabulka zhruba dvojnásobné výšky horních), dvojité, pravé (o něco menší) jednoduché, šestitabulkové. Obě jsou bíle natřena, umístěna v dřevěných rámech a v zeleně natřených šambránách s podokenními římsami. Ve zděném přízemí je v jeho levé části dvojité, ve špaletě osazené okno o čtyřech tabulkách (dolní zhruba dvojnásobné výšky horních), v zeleně natřeném rámu. Pravá větší část přízemí (zahrnující i přístavek při východním průčelí) je zakryta přístavkem pobitým svisle tvarovaným plechem, pod pultovou střechou o velmi malém sklonu, krytou jemně vlnitým plechem. K východní větší části jižní stěny tohoto přístavku byl přistavěn další přístavek, s vraty na východě, který byl včetně pultové střechy pobit frankfurtskými taškami z ocelového plechu - odstraněn kolem roku 2000. V interiéru síňě je dlažba z velkých žulových desek, jižně od síně je situována prádelna upravená někdy v 1. pol. 20. stol. (s betonovou podlahou). Ve zbytku vlastního domu jsou pak podlahy prkenné a místnosti se záklopovými stropy. Pozemek při domu je ohrazen plotem z drátěného pletiva, neseným ocelovými sloupky s ozdobnými litinovými hlavicemi.