dům

Dům č.p. 176 stojí ve východní části obce, východně od křižovatky ulic Kovářské a Studánecké z níž odbočuje cesta před severní vstupní průčelí. Údaje uváděné v minulém čase se týkají doby před rokem 1997, čili před vyrabováním objektu, údaje označené jako dnes zaznamenávají změny nastalé záchranou objektu před rokem 2001 včetně. Jedná se o zčásti zděnou, zčásti roubenou stavbu, na obdélném půdoryse pod sedlovou, eternitem krytou střechou. Západní roubená část domu má podstávku se stlačenými oblouky v jejíž každém poli bylo dvojité bíle natřené čtyřtabulkové (dolní tabulky o dvojnásobné výšce horních) okno, osazené v zeleně natřené šambráně s podokenní římsou. Podstávka a roubení za ní jsou vodorovně obedněny. Ve zděné hladce omítnuté části byla dvojitá šestitabulková bílá okna v zeleně natřených rámech – bez šambrán. Dnes jsou všechna výše uvedená okna dvoutabulková. Severní vstupní průčelí má od leva čtyři okna ve zděné části, která je nahoře obedněna třemi prkny přetaženými sem z roubené části. Ve středu (již v roubení) je malé obdélné jednoduché na šířku osazené okénko (dnes zaslepené) a levé dovnitř otvíravé zeleně natřené neorenesanční dveře (dnes jsou na jejich místě osazeny novodobé zasklené pravé ven otvíravé). Vpravo jsou tři pole podstávky s okny. Ve středu délky střechy je umístěn nízký široký pultový vikýř s jednoduchým oknem o devíti tabulkách. Západní průčelí má tři pole podstávky s okny, nad nimi je světlým eternitem pobitý dvouosý a dvoupatrový štít, jeho horní okénka jsou nahoře uzavřena půlkruhem a mají podokenní římsy a dolní obdélná okna mají šambrány s malou nadokenní a mohutnější podokenní římsou. Jižní průčelí má od západu dvě pole podstávky s okny, pak následuje zděný hladce omítnutý přístavek na západě s malým okénkem a bedněným štítem, též s okénkem (dnes je štít vyzděn a obě okénka zrušena), na jihu s dvěma okénky a na východě s levými ven otevíratelnými dveřmi (dnes pravými segmentovými) vedoucími na zápraží. Za přístavkem pokračuje průčelí zápražím, na něž vedou z domu levé dovnitř otvíratelné dveře (ve východním koutě, dnes zazděné a hrubě omítnuté) a okno – oboje v roubené stěně z mohutných trámů. U zděného přístavku bylo zápraží chráněno bedněnou stěnou s okénkem a na východě je uzavřeno svisle bedněným dvojitým suchým záchodem – s dvěma okénky na jih a s dvěma levými dveřmi (jedny vedou na západ, na zápraží a druhé, vedoucí na východ, jsou již součástí východního průčelí). Ve střeše nad zápražím je malý pultový vikýř. Východní průčelí je v přízemí zděné od severu s dvěma okny, ven otvíratelnými pravými dveřmi, osazenými ve špaletě a úzkým okénkem. Na jihu je rozšířeno o již zmíněný bedněný suchý záchod s dveřmi. Štít je svisle bedněný širokými prkny a krycími lištami, má dvě téměř čtvercová jednoduchá dvopukřídlá čtyřtabulková dovnitř otvíravá okna a dva malé průduchy ve špici, průduchy dnes nahrazeny dvěmi čtvercovými jednoduchými jednokřídlými čtyřtabulkovými dovnitř otvíravými okénky. Interiér tvoří v přízemí střední vstupní síň s keramickou dlažbou a bílé natřeným trámovým stropem. Zní je přístupná na západ dvěma dveřmi původní světnice s prkennou podlahou a bíle natřeným záklopovým stropem (dnes rozdělená na menší kuchyň na jihu a větší pokoj na severu), na jih vedou dveře na zápraží, na východ jsou ve zděné části čtyři místnosti z nichž ta jihozápadní má jižní a východní stěnu roubenou, podlahu z dusané hlíny, jihovýchodní má keramickou dlažbu z červených dlaždiček 10/10 cm, dvě severní mají na podlaze betonovou mazaninu pod dřevotřískovými deskami – všechny pak jsou zakončeny záklopovým stropem, který je mimo jihozápadní místnost bíle natřen. V severovýchodním koutě síně jsou situována schodiště, jedno kamenné – vede do valeně klenutého sklepa pod severní částí světnice, druhé bedněné (nad prvním) vede do haly v podkroví, ze které je přístupná jedna místnost na západě a dvě na východě. Místnosti jsou odděleny prkennými příčkami – tak i na půdě, kam pokračuje schodiště z haly a kde je od velkého prostoru oddělena místnost na západě. Před západním průčelím se nalézá předzahrádka, která byla oplocena plotem neseným pískovcovými sloupky, z nichž se některé zachovaly.