dům

Dům čp. 491 stojí východně od náměstí, přibližně uprostřed východní částí pozemku ohraničeného ulicemi Masarykovou a Dvořákovou. Jedná se o malý podsklepený přízemní zděný původně hladce omítnutý objekt na obdélném půdorysu pod sedlovou mansardovou střechou krytou pálenými bobrovkami, dům je postavený na terénním zlomu, takže se od jihu jeví jako patrový. Suterén je vyzděn z pískovcových kvádrů, přízemí a štíty z cihel. Okna byla dvojitá bíle natřená, v červeně natřených rámech, čtyřtabulková (spodní tabulky o dvojnásobné výšce než horní), ven a dovnitř otvíravá, ve štítě jsou jednoduchá a menší. V přízemí jsou okna osazena do vpadlých šambrán s pískovcovou podokenní římsou, která lícuje s fasádou a pod kterou je obdélná vpadlina parapetu. Před rokem 2009 včetně byla původní okna v přízemí nahrazena zcela nevhodnými plastovými jednoduchými jednokřídlými jednotabulkovými s dvojskly do nichž je vloženo falešné dělení, které napodobuje původní členění na čtyři tabulky. Severní (vstupní) průčelí je tříosé, od východu má dvě okna a na západní straně pozdně klasicistní dvojkřídlé, světle zeleně natřené, rámové dveře s původním kováním v jednoduchém pískovcovém vpadlém ostění. V mansardě byly nově udělány dva pultové vikýře. Před rokem 2009 včetně byla před dveře přistavěna předsíň s pultovou střechou o velmi malém sklonu. Východní průčelí bylo původně v přízemí tříosé, později byla na severní straně místo dvou oken osazena dvoukřídlá svlaková garážová vrata, která byla před rokem 2001 zazděna a kolmo na tuto zazdívku postavena hladce omítnutá zeď krytá pálenými bobrovkami a proražená otvorem zaklenutým plným obloukem. Ve štítě se nacházejí tři okénka v rozestavení 1, 2. Podél tohoto průčelí vede ze severu dolů na jih pískovcové schodiště. Jižní průčelí je v přízemí též tříosé, přičemž prostřední okno bylo zazděno tak, že kolem velké vpadliny po okně zůstala ve vpadlé šambráně i drážka po rámu. Suterén je dvouosý, rozdělen neomítnutými opěrnými pilíři na větší západní část (s malým obdélným zamřížovaným otvorem a menší východní s vchodem s jednoduchým pískovcovým ostěním, v němž byly původní dveře nahrazeny mřížovými dveřmi svařenými z tenkých ocelových profilů, které byly před rokem 2009 vyměněny za dveře z ocelového plechu - červeně natřené. Přízemí je od suterénu odděleno odsazením. Západní průčelí je řešeno bez členění, pouze část suterénu nezakrytá přistavěným vedlejším objektem, má zde neomítnutý opěrný pilíř. V interiéru je v přízemí na západě malá síň sklenutá plackami do stlačených pasů, osvětlená z jihu jedním oknem, u něhož je ve východní zdi nika černé kuchyně. Na severu (u vchodu) je nástup na 16-ti stupňové schodiště do podkroví (při západní stěně). Ze síně je přístupná rámovými dveřmi (asi z druhé poloviny 19. stol.) světnice (od 2. pol. 2o. stol. po nějaký čas garáž). Ta má dvě okna na sever, měla tři okna na východ (dnes jedno okno a zazděná vrata) a jedno okno na na jih – místo druhého okna na jih je na stěně osazena litinová výlevka s vodovodem, místnost je uzavřena záklopovým stropem, prkenná podlaha byla zčásti nahrazena betonovou mazaninou, v západní stěně mezi dveřmi a severní stěnou se nachází mělký výklenek. Podkroví má mimo prostoru u schodiště jednu místnost s dveřmi a okny na východ. Sklep byl tvořen původně jedním prostorem s valenou klenbou, s třemi pětibokými výsečemi, vyzděnou z pískovcových kvádrů, s oknem a vstupem na jihu a výklenkem zaklenutým stlačeným obloukem ve východní stěně. Později byl rozpůlen silnou příčkou s dveřmi a proti vstupu rozšířen o malý sklípek z režného zdiva, se segmentovou valenou klenbou z téhož zdiva.