zřícenina hradu Krásný Buk (Schönbuch)

Dispozice hradu na nevýrazné ostrožně je dvojdílná. Přístupová cesta byla vedena asi od severu na předhradí, oddělené od ostatního terénu pásem opevnění – sestává se z příkopu a valu, na východní straně spočinku stáčí k jihu. Val zde tvoří hranici mezi tímto a druhým příkopem, oddělujícím předhradí od hradní akropole. Čelní komplikovanější opevnění z větší části zaniklo. Za prvým dochovaným příkopem se nacházelo předhradí, z jehož opevnění je dnes patrný pouze valovitý útvar na čelní straně, a vnitřní zástavbu indikuje jediný čtverhranný zahloubený relikt. Druhý příkop je mohutnější, prokazatelně vylámaný ve skále. Je spojen s třetím příkopem obíhajícím hradní akropoli. Jeho vylámáním ve skále vzniká dojem mohutných valů na vnější straně. Na předhradí je jediným stavebním reliktem 0.8 m vkleslý objekt 10x6 m. Akropole, převyšující předhradí v maximální výšce o 5m, měla zástavbu kamennou. Na severní straně jsou patrné zbytky bergfitu s dochovaným vnitřním lícováním zdiva (světlost je 1.7m). Vnější lícování patrné není, nevylučujeme proto, s ohledem na dochované zbytky zdiva, možnost břitu. Na západní straně akropole se dochovaly zbytky obvodové zdi.