dům

Dům čp. 58 stojí na jihozápadním začátku střední části vsi, při místní komunikaci, která prochází podélně celou vsí. K této komunikaci je dům orientován okapovou stranou. Jedná se o patrový čtyřdílný dům na obdélném půdoryse s přízemím zděným z pískovcových kvádrů a s roubeným patrem, sedlová střecha s námětky je kryta plechem. Světnice na neomítané podezdívce z pískovcových kvádrů tvoří levý díl domu, je omítaná, s profilovanou kordonovou římsou a nárožními lisénami. Čtvrtý díl domu zcela vpravo pak tvoří prostor bývalé kovárny. Vstupní (jihovýchodní) průčelí je devítiosé. Zdivo kromě světnice bylo ponecháno bez omítky a konzervováno, omítka zdiva světnice byla přitom přetažena na některé kvádry přilehlé části zdiva síně. Nad všemi otvory jsou odlehčovací oblouky. První dvě osy zleva náleží oknům světnice. Tato okna jsou dvoukřídlá šestitabulková, ve špaletách, rámovaná šambránami bez profilace. Ve třetí ose je hlavní vstup, rámovaný jednoduchým pravoúhlým portálkem. V reliéfním zrcadle („klenáku“) uprostřed překladu jsou iniciály FK a pod nimi letopočet 1796. Výplní jsou dvoukřídlé rámové dveře s barokním kováním. Ve čtvrté ose se nachází dvoukřídlé dvoutabulkové okno, rámované šambránou bez profilace, v páté ose je zamřížované okno na šířku, šambrána, která jej rámuje, má však stejné rozměry jako u ostatních oken a její horní a spodní třetina je proto vyplněna zdivem. V šesté ose jsou novodobé laťové dveře v kamenném ostění, v sedmé a deváté ose pak čtyřtabulková okna, rámovaná šambránami. V osmé ose se nachází novodobé laťové dveře v omítaném kamenném ostění, na nadpraží dosedá jednoduché ozdobné omítkové pole se vsazenou podkovou. V patře předstupuje na šířku síně krátká pavlač, bedněná na sraz s lištami a osvětlovaná dvěma čtvercovými čtyřtabulkovými okny se spodní ozdobně vyřezávanou lištou. Horizontální ozdobně vyřezávaná prkna jsou rovněž na bednění pavlače pod střechou a dole v úrovni trámů, nesoucích pavlač. Pavlač byla původně zřejmě delší, jistě na šířku třetího a možná i čtvrtého dílu domu, což dokládají čela dodatečně uříznutých nosných trámů. Zápraží čtvrtého dílu (kovárny) je dnes kryto pultovou stříškou v úrovni pod okny patra. Rozmístění sedmi oken patra odpovídá rozmístění otvorů v přízemí, dvě okna nad hospodářskou částí vpravo od pavlače jsou velmi blízko u sebe a mají průběžnou podokenní římsu. Okna jsou dvoukřídlá dvoutabulková, rámovaná profilovanou dřevěnou šambránou a vyřezávanou podokenní římsou. Jihozápadní štítové průčelí je tříosé, přízemí (světnice) je omítané (viz výše), okna přízemí i patra jsou stejná i stejně rámovaná jako okna světnice a patra vstupního průčelí. Štít je pobit plechem, se dvěma čtyřtabulkovými okénky, rámovanými profilovanými šambránami. Vlevo je v podezdívce otvor vstupu do sklepa v kamenném ostění, sestupuje se k němu pěti kamennými stupni. Dveře sklepa jsou novodobé. Severovýchodní štítové průčelí má v přízemí obnažené kamenné zdivo, v ose průčelí je čtyřtabulkové okno v šambráně, zamřížované jednoduchou mříží. Nad oknem a vlevo i vpravo od něj jsou odlehčovací oblouky. V patře jsou dvě okna, a to v ose průčelí a vlevo od této osy. Výplně jsou stejné jako výplně ostatních okenních otvorů patra. Zcela vpravo je v roubené stěně zárubeň bývalého vstupu, otvor je dnes vyplněn horizontálně na sraz sesazenými trámky. Vstup vedl zřejmě do bedněného patrového přístavku, který v těchto místech uvádí ještě popis na evidenčním listu, zpracovaném I. a V. Jirousovými 1.8.1967. Štít je bedněný na způsob záklopu, lišta jej dělí horizontálně zhruba ve dvoutřetinové výšce štítu, spodní část je dále vertikálně dělena na střední obdélné a dvě krajní trojúhelná pole, horní část štítu pak dělena vertikálně uprostřed na dvě trojúhelná pole. V obdélném poli štítu jsou dvě okénka, obdobná jako okénka v jihozápadním štítu. Severozápadní podélné průčelí je v přízemí v rozsahu světnice omítané (viz výše), dvě okna světnice jsou stejná jako ostatní. Zdivo ostatních dílů je ponecháno bez omítky a zakonzervováno. Ve třetí ose zprava jsou dveře v kamenném ostění, zcela vlevo je pak umístěno okénko. V patře jsou čtyři okna stejná jako ostatní okna patra, pouze okna v prvních dvou osách zleva nemají podokenní římsu. K tomuto průčelí nebyl umožněn přístup a popis je tudíž neúplný. Rovněž interiéry nebyly v době dokumentace přístupné. Již zmíněný evidenční list z roku 1967 uvádí v interiérech trámové stropy (včetně prostoru bývalé kovárny), zadní část síně má být valeně klenutá s „lunetami“ (zřejmě trojbokými výsečemi).