dům

Dům čp. 13 stojí v severovýchodní (horní) části obce, v zatáčce poměrně prudce stoupající místní komunikace, která vsí prochází a na jejím horním konci přechází v lesní cestu. Jedná se o patrový dům na obdélném půdoryse, s roubenou pravou světnicí s podstávkou na všech třech stranách a s roubeným patrem. Střecha je polomansardová, krytá pálenými taškami. Vzhledem ke klesajícímu terénu stojí pravá (jižní) část domu na poměrně vysoké podezdívce z pískovcových kvádrů. Všechna okna v roubených částech domu jsou dvojitá, vnější výplně dvoukřídlé, čtyřtabulkové, příčlí dělené v horní třetině, rámované profilovanou dřevěnou šambránou a dřevěnou podokenní římsou. Vnitřní výplně jsou dvoukřídlé dvoutabulkové. Vstupní (západní) průčelí je šestiosé. Vstup se nachází ve 4. ose zleva. Otvor vstupu je zakončen mírně stlačeným obloukem a rámován přímo zakončeným portálem. Sloupky portálu mají podobu pilastrů s patkami a iónskými hlavicemi. Ve spodní části jsou pilastry zdobeny trojicí zářezů, mající připomínat kanelování. Nástavce sloupků nad hlavicemi, nesoucí korunní bohatě profilovanou římsu nadpraží, jsou zdobeny rozetou. Oblouk nadpraží se zvýrazněným hlavním klenákem je lemován motivem pletence a profilovanou lištou. Ve cviklech je rozdělený letopočet na 18 a 32. Dveře jsou rámové dvoukřídlé s nadsvětlíkem, v každém křídle je po třech výplních, horní a prostřední dvojice výplní jsou zdobeny kosočtverci. Pět příčlí, dělících skleněnou výplň nadsvětlíku, tvoří motiv slunce. Tři okna vlevo od vstupu (ve zděné části domu) mají rám s poutcem, spodní část je dvoukřídlá čtyřtabulková, horní pak dvoukřídlá dvoutabulková. Okna jsou rámována šambránami s lištou a podokenní římsou a zamřížována typově klasicistní mříží. Obě pole podstávky vpravo od vstupu jsou omítnutá. Levý oblouk podstávky je zdoben řezbou. Jižní štítové průčelí je tříosé s okny ve všech osách, oblouky podstávky jsou zdobeny řezbou. Lichoběžníkový štít je pobit šedými a červenými azbestocementovými šablonami (původně břidlicí). Východní podélné průčelí má v levé části v přízemí dvě pole podstávky (pouze v levém poli se nachází okno), v patře jsou v této části okna dvě. Zhruba v šířce síně a malé části roubené světnice se při tomto průčelí nachází přízemní přístavek z pískovcových kvádrů s jedním oknem, obdobným jako tři okna zděné části hlavního průčelí a rovněž tak zamřížovaným. Levá část přístavku je kryta koutovou stříškou krytou plechem, na pravou část nahoře navazuje roubená konstrukce zadního rozšíření horní síně s jedním oknem. Na tyto přístavky navazuje vpravo pavlač, bedněná na sraz s lištami a prosvětlená dvěma drobnými dvoukřídlými čtyřtabulkovými okny (dělení příčlí v polovině), rámovanými po stranách ozdobně vyřezávanými lištami a drobnou dřevěnou podokenní římsou. Pod pavlač je vestavěn přístavek, jehož konstrukce je pobitá horizontálně a přes sebe loženými prkny. Přízemí domu je v této části zděné (v interiéru přístavku), vlevo se dvěma vstupy, rámovanými pravoúhlými kamennými portálky (z nich pravý vstup je zazděný). V levém otvoru vstupu jsou osazeny svlakové dveře. Vpravo od vstupů je kamenné ostění zazděného okénka na šířku. Pod betonovou podlahou přístavku byla patrná čedičová dlažba původního zápraží. Severní štítové průčelí má zděné přízemí, pod opadávající omítkou je patrné zdivo spodní části z pískovcových kvádrů, v horní části jsou patrné cihly (může se ale jednat pouze o dozdívku). Průčelí je tříosé, v přízemí jsou okna orientovaná na šířku osazena v kamenném ostění (okna vpravo a uprostřed jsou zazděná), výplní levého okna jsou luxfery. Okna v patře jsou stejná jako ostatní okna patra, štít je obdobný jako štít jižního průčelí, včetně oken. Východně od domu stojí torzo hospodářské budovy (?) na půdorysu písmene L. Dochovalo se přízemí, které je zděné z pískovcových kvádrů, bez omítky. Pravoúhlý portálek vstupu do severní části je zahlouben v hlubší, segmentovým obloukem zaklenuté špaletě, na překladu portálku je vysekán letopočet 1776. Místnost v severní části je valeně zaklenutá. Vstup do východní části je rámován pravoúhlým portálkem, vlevo od něj se nachází okno s kamenným ostěním. Z původního zaklenutí místnosti ve východní části českou plackou (patrné otisky) se dochoval pouze jeden klenební pas a místnost je zastropena hurdiskovým stropem. V severní zdi se nachází drobný, segmentem zaklenutý okenní otvor.