socha lva

Na širokém obdélném žulovém fundamentu je postaven obdélný, jednou odstupněný žulový sokl. Spodní komolá část soklu je ve spodní a horní části po obvodě lemovaná hrubě tesanou předstupující páskou. Na ní navazuje horní část soklu, jejíž výška je ku spodní části v poměru 2:1. Rovněž horní část je ve tvaru komolého kvádru, ovšem úhel skosení je nižší. Na jižní straně soklu je umístěna obdélná deska (plast imitující bronz) s nápisem: "Errichtet aus Anlass des 60jährigen Regierungsjubiläums Majestät des Kaisers Franz Josef I. von Mlilitär=Veteranen=Vereine Schönlinde und seinem Ehrenmitgliede Carl Dittrich. 1908". Severní stranu zdobí nápisová deska se jmény krásnolipských vojáků padlých v bitvách u Solferina v roce 1859 a Hradce Králové v roce 1866. Čelní (východní) stěnu soklu zdobí medailon s reliéfem hlavy císaře Františka Josefa I. lemovaná vavřínovými girlandami. Na soklu je umístěn ležící jednoocasý lev hledící k východu. Po pravé straně ním leží normanský štít s reliéfem státního znaku Rakouska-Uherska, který tvoří třikrát korunovaný dvouhlavý orel se zbrojí, na jeho hrudi je snak lotrinsko-habsburské dynastie. Lev štít chrání pravou přední tlapou. Po levé straně sochy ke válečná sekyra.