dům

Dům se nachází při hlavní cestě lesně-rolnické vsi Kerhartice, která vede typicky v údolí podél potoka, zde zvaného Bystrá. Od kostela sv. Máří Magdaleny je vzdálen 150 metrů jihovýchodním směrem. Terén zde jen lehce stoupá z údolí vzhůru. Stavení doprovází kratší cihelná neomítaná stodola, která však není památkově chráněna. Obytný dům je v jádru obdélný, s přístavky po obou stranách. Je jednopatrový, se sedlovou střechou. Dispozici má tradičně trojdělenou, levou. Hlavní podélné průčelí je rovnoběžné se silnicí, od které je odsazené necelých 10 metrů. Patrně roubenou konstrukci překrývá svislé bednění se zalištováním. Odhalená je podstávka, která obepíná světnici i světničku ze dvou, možná ze tří stran. Dřevěné prvky jsou tmavohnědé, zpatinované, jen zalištování kromě zadní podélné strany bíle natřené. Barevný akcent dodávají zelené šambrány oken, okenní rámy jsou bílé, vstupní dveře zelené. Zděnou část přízemí pod zadním štítem chrání hrubá omítka, opatřená starým žloutkově žlutým nátěrem, okénka mají prosté hladké rámování. Střechu kryje šedá betonová taška vlnovka. Přední plocha je bez prostupů, část nad patrovým přístavkem má mírnější sklon, po přerušení pokračuje nad přízemní částí přístavku. Zadní rovinou střechy prostupuje při hřebeni komín z pálených režných cihel, s římsami. Zadní přístavek obsluhuje ještě druhý komín z bílých vápenopískových cihel. Dům je díky rozrůzněnosti přístavků poměrně členitý, jednotný charakter mu dodávají svislé lišty bednění. Podstávka je kroužená, se záporkami. Přední štítová stěna je v patře po stranách doplněna o dvě secesní ozdoby evokující hlavice pilastrů. Štít je zde dvojetážový, horní etáž je bedněna klasovitě (na rybí kostru). Okenní osy jsou u světnice z obou stran dvě, jedna u světničky. Podélný přístavek před druhým a třetím dílem má pět os. Okna předního dílu jsou novodobá, horizontálně obdélná, bez členění. Starší okna jsou na přístavku, dvoukřídlá, v horní třetině příčlí dělená. Vedle hlavního vstupu je okno šestitabulkové. Vstupní dveře jsou kvalitní, klasicistní, dvoukřídlé, s nadsvětlíkem.