dům

Stavení se nachází mezi hlavní cestou protáhlé lesně-rolnické vsi Kerhartice a meandrem potoka, zvaného Bystrá, nedaleko jejich křížení mostkem. Od kostela sv. Máří Magdaleny je dům vzdálen 0,5 km jihovýchodním směrem. Terén je zde prakticky rovinný. Jde o patrový poloroubený objekt postavený na půdorysu obdélníka. Střechu má sedlovou s polovalbou, krytou zašlou červenou eternitovou českou šablonou v diagonální skladbě. Za hřebenem střechy jsou dva nízké komíny, komín vlevo má kamennou hlavici. Přízemí objektu je zděné z cihel a lomového kamene, zbytky omítky jsou přírodní, bez nátěru. Průčelí jsou osově souměrná, osy jsou okenní vyjma třetí osy v přízemí zprava, kterou tvoří profilovaný vstupní portál zakončený segmentovým záklenkem s centrálním svazkovým klenákem s iniciálami. Na portálu, jehož stojiny již nejsou usazeny napevno a vyklánějí se, jsou zachovány zbytky okrových a modrošedých vápenných nátěrů. V portálu bývaly do r. 2008 osazeny dvoukřídlé rámové dveře s kazetami se sluncovým motivem. Sluncový motiv byl užit i na poutci dveřního rámu pod nadsvětlíkem. Patro domu je roubené, s bílými vypadanými spárami. Roubení severozápadní štítové stěny patra je kryto svislým bedněním, oba štíty jsou ozdobně vykládány břidlicí. Okna v přízemí jsou umístěna ve vpadlých šambránách, zaklenutých stlačenými oblouky. Záklenek šambrány okna vlevo od portálu je akcentován svazkovým klenákem s nápisem No. 32 a s datací 1841. Okna v patře mívaly do r. 2008 dřevěné římsovitě profilované obálky, do současnosti se dochovaly parapety z profilované fošny. Okenní výplně jsou nové, jednokřídlé, dělené na dvě tabulky jako iluzivně dvoukřídlé. Původní bývaly vesměs dvojité, dvoukřídlé, členěné příčlemi na šest tabulek nebo do tvaru latinského kříže.