pomník Viktorína Kornela ze Všehrd

Na parkově upraveném prostranství umístěno zábradlí - polokruhové se zakončením hranolovitými sloupky se stupňovitě fazetovanými patkami a na vrcholku 2 mísovité kalichy na kónické nožce. Na vnitřní sraně půlkruhového hrazení je plocha členěna do 4 obdélných polí s nápisy a ve spodní třetině k hrazení přisedají kamenné lavičky na konzolách. Uprostřed polokruhu je umístěn hranolový sokl - čtvercového tvaru, jednou odstupněný, na který nasedá kónicky se zužující čtyřboký skoup, na jehož plochém abaku čtvercového tvaru je usazena busta Viktorina Kornela ze Všehrd. Prostovlasý, vousatá tvář s naznačeným oděvem a rozevlátým pláštěm. Na horním stupni soklu ve dvou rolverkových štítech francouzského tvaru, zdobených draperií s motivem lipových ratoletí umístěny 2 znaky: na levé straně orlice, na pravé lev ve skoku. Původně polychromováno ( černě orlice, červenozlatě lev). Polychromie zničena. Pata sloupu je o obvodu zdobena motivem akantu, vavřínových ratolestí s brkem na přední a zadní straně s přehozenou stuhou. Na přední straně nápis: MR. VIKTORIN / KORNEL / ZE VŠEHRD / RODÁK CHRUDIMSKÝ / TVURCE DÍLA / O PRÁVECH ZEMĚ ČESKÉ / KNIHY DEVATERY//. Nad nápisem erb s přilbicí s hledím a 3 pštrosími pery na kelnotu. Ve štítu renesanční tvaru, zdobeném akantem vyobrazen pes na cimbuří. Na sloupcích ukončujících hrazení rovněž reliéfy: levá strana: svazek prutů se zatnutou sekerou a zkříženými halapartnami, zdob. rostlinným motivem. Pravá strana: Sova s knihou v pozadí sedící na větvi. Hrazení členěno do polí s nápisy: (zleva)1. (černobílá polychromie iniciál)Zemie czeska od zalozenie sweho najjasnejssí králi / Až do tohoto czasu/ jak polozeniem osobnie zemie prze/vyssuje, tak nuznosti lidi z nie posslych kdyby možnostie/ i proti neporzadkum svym, ne sami proti sobie užíwá/li spravedlností praw tworby je we své pevnosti nepo/hnutie držeti chtieli daleko a velmi/. 2 . (červenožlutá inkrustace iniciál): Tyto knihy o pravech zemských sepsal jsem / kterými toho vystavte celé oko země zná / najítie přesahu nebo svými sepsány v niem / lidí vlastními a domácími ne niemeckými / nebo jinými a s přednostmi svými/. 3. Nápis téměř nečitelný, poškozen. 4. (červenočerná inkrustace iniciál(: K níž také jest českým súdom jiného jazyka / k potrzebie než przirozeného cseského, poniewadz / na zadném súdu cseskem nemá jinac mluveno / býti ani od cizozemcuow nez czesky / jaké prawo země czeské také. Na středovém sloupu po pravé straně: konzola, reliéf a letopočet: I. sepsání 1499, na druhé straně obdobně- konzola a nápis: II. sepsání 1500. materiál: pískovec.