městský dům tzv. Kuchyňkovský

V západním rohu náměstí na konci řady domů stojí rozlehlá hmota jedno až dvoupatrového historizujícího domu, složeného z několika hmotových částí. Zdivo je cihelné, architektonické články z pískovce a ze štuku. Na jihozápadní straně je hranolová věž přimykající se k hlavní dvoupatrové budově, navazující dlouhé boční křídlo je jednopatrové. Východní hlavní fasáda, obrácená do náměstí: věž má zvonovou střechu s ochozem, lucernou završenou cibulovou bání s makovicí a korouhví, s pláštěm členěným na všech stranách vikýři s obdélnými okny s kamenným ostěním a segment. suprafenestrami završenými čučkem. Nároží objektu mají kamennou bosáž. Plocha průčelí věže není členěna na patra. Do zahrady zazděný otvor dveří do věže, k nim vede esovité točené schodiště s kovaným zábradlím. Přízemí věže je otevřené do 2 stran segment. obloukem, zaklenuté plackou. Směrem do náměstí v úrovni 1. patra s balkónkem s železným zábradlím. Levá boční fasáda objektu jednopatrová, tříosá, okna obdélná, v patře se segment. suprafenestrami. Jeden střešní vikýř (obdobných proporcí i tvaru jako vikýře na severním křídle do náměstí – viz popis dále). Hlavní dvoupatrová budova: s pěti osami, nad přízemím kordonová římsa, na 1., 2., 4. a 5. ose obdélná okna s profilovanými šambránami a segmentovými nadokenními římsami s plastickými ovocnými festony. Na 3. ose v přízemí mezi dvojicí sloupů kamenná nika s půlkruhovým záklenkem. V ní usazena socha sv. Adama (kámen, v = 180 cm) sign. Helmer/Wien, z roku 1879 (restaur. 1986). Před niku jsou usazeny dvě pískovcové barokní vázy (v = 80 cm), fragmenty výzdoby z původního barokního portálu (?). V ose nad sochou v úrovni 1. patra na fasádě domu provedena nástěnná malba s motivem sv. Rodiny (restaur. 1986), v půlkruhově zakončeném rámu, s plastickými motivy stuh a vegetabilních festonů. Malba i rám zastřešeny markýzou (železný plech) s dekorativními prvky (styliz. kytky). V úrovni druhého patra 2 obdélná okna mezi třemi drobnými prázdnými nikami s mušlovou konchou zdobených štukovými maskami. Na střední osu objektu je umístěn kamenný dvoupatrově dělený štít s volutami po stranách, doplněný prvky kamenných ozdobných pylonů a kuželek. Spodní patro štítu člení tři okenní otvory, horní zúžené ploše dominuje plastická rolverková kartuš s iniciálami JW (?). Štít původně vrcholil kamennou alegorickou sochou – dnes chybí, zbyl jen kvádrový soklík. Pravá postranní hmota domu se na sever obrací jednoosým průčelím s arkýřem a kamenem obloženou partií kolem okna v přízemí. Střechy: Za štítem sedlová s hřebenem kolmým na ulici, do stran kolmo valbová střecha, nad arkýřem dlátová stříška. V pravém úhlu se napojuje fasáda severního jednopatrového bočního křídla, která je dělena do 7 os. Na první ose zleva v přízemí je široký kamenný portálový průjezd do zahrady s dřevěnými vraty. Po stranách má dva toskánské sloupy, nad římsou je rozeklaná supraporta, na klenáku označení „Č. 55“ a nad ním letopočet 1879 (MDCCCLXXIX). Na 4. ose přízemí zleva další vstup menším portálem s kamenným profil. ostěním, segmentovou supraportou nad profilovanou nadedveřní kamennou římsou nesenou dvojicí konzol. Na 1., 4. a 7. ose zleva má objekt, krytý sedlovou střechou s taškami a s hřebenem souběžným s ulicí, ve střeše kamenné jednoosé vikýře s obdélnými okny a s ozdobnými stupňovitými štíty ve vrcholu s čučkem. Dům navazuje boční partií na další domovní objekt. Západní fasáda: zahradní: prosté, jednopatrové, mezi patrová římsa, bosované nároží, kamenný sokl. Hl. budova má na ose 1 okno typu T v patře, pod ním v přízemí obdélné dveře, nalevo od nich 6tabulkové okno se šambránou. Dál předstupuje nepatrně hmota bočního křídla bosovaným nároží. Na ose je přiložena schodišťová věžice s obdélnými okénky podle stoupání točitého schodiště. Napravo od věžice jsou v patře 2 dvojice sdružených oken, pod okny nalevo ústí průjezd se segment. záklenkem a štukovou bosáží. Od bočního křídla v pravém úhlu vybíhají hmoty přízemních hospodářských budov.