vodní elektrárna

Vodní elektrárna je zděný objekt postavený na půdorysu písmene "L". Sestává z obdélného, přízemního, hlavního křídla strojovny, ke kterému přiléhá kratší, boční křídlo manipulační budovy s obytnou částí. Strojovna je pojata jako monumentální hala o čtyřech okenních osách. Okna jsou vysoká, obdélná s kovovými rámy, do kterých jsou vloženy čtvercové okenní tabulky. Fasáda je členěna štíhlými pilastry na čtyři pole a ukončena hluboce přesahující římsou, která nese čtyři trojúhelné štíty. Každý štít je v ose prolomen okénkem polygonálního tvaru. Střídání čtverců a polygonů v detailech tvoří výrazný rytmus v geometrickém rastru vymezeném čtyřmi pilastry a kovovými okenními rámy. Strojovna je kryta nízkou sedlovou střechou. Kratší křídlo manipulační budovy, kde byly umístěny rozvaděče a transformátor, je završeno 13 m vysokou věží pro rozvod sítě. Věž polygonálního průřezu je opatřena kulovitými okénky s barevnými skly a ukončena helmicí. Před budovu je osazena plovoucí norná stěna s lávkou a ve vtoku k turbínám česla a stavidlové uzávěry.