krematorium

Stavba stojí volně v areálu tzv. nového hřbitova. Dynamicky pojatá, velmi monumentálně působící stavba. V prostorově radikálně pojaté obřadní místnosti - kombinací pódia na severní a kruchty na jižní straně evokující sakrální prostor - je dochováno pódium s katafalkem a harmonium z doby vzniku objektu. Barevnost interiéru je střízlivá, tvořená tóny šedé a bílé; pozoruhodná jsou okna, členěná obrazcem kříže, který se jako spojující motiv objevuje v celém areálu. Autory krematoria byla navržena i urbanistická koncepce hřbitova s hlavní přístupovou cestou a náhrobky, které svým tvaroslovím upomínají na budovu krematoria. Významná stavba české moderní architektury postavená v letech 1922-1924 podle návrhu Bedřicha Feuersteina a Bohumila Slámy. Jedná se o jednu z mála ukázek architektonického purismu u nás. Předmětem ochrany je krematorium a příslušný pozemek.