venkovská usedlost

Zemědělská usedlost v horní části Kaňovic náleží k nejcennějším dokladům lidového stavitelství na luhačovickém Zálesí. Situování ve skupině dalších památek (usedlost č.p. 23, komora u č.p. 19), seníky, roubené stodoly apod. zvyšuje její hodnotu. Stavení je přízemně zděné z vepřovic. Vnitřní dispozice obsahuje síň probíhající napříč stavením, v ní oddělenou černou kuchyň se zachovaným komínem a ohništěm. Vstupní dveře jsou sbíjené z prken s postranní profilací, kladených do kosočtverců. Na západní straně síně je světnice se třemi drobnými okénky, pecí a kamny z ornamentálně zdobených kachlů. Strop světnice podobně jako v síni je trámový, podepřený poněkud prohnutým roštem, na kterém je vyřezána osmicípá hvězda LS TSAŘ 1788 Šústek Jan znaky LS jsou nejasné. Vedle síně na východní straně je chlév /původně kovárna s povalovým stropem. Původní došková krytina sedlové střechy byla nahrazena cementovými taškami.