vila Lipová

Samostatně ve svahu situovaná jednopatrová stavba obdélného půdorysu na kamenné podezdívce s dřevěnou lodžií v průčelí. Východní a obě boční fasády jsou členěny lesenovými rámy s nárožní pásovou rustikou. Východní průčelí je sedmiosé s pravoúhlými šestitabulkovými dvoukříslými kastlovými okny, osazenými v líci fasády. Okna v přízemí jsou rozměrově menší než okna v patře. Pod okny v prvním patře je v místě parapetu pravoúhlá vpadlina se štukovým reliéfem. Horizontálně je fasáda členěna průběžnou soklovou, kordonovou a parapetní římsou a průběžnou profilovanou korunní římsou, která nese sedlovou střechu. Přední patro je na osu členěno dřevěnou loggií, na niž vedou dvoje prosklené dveře, mezi nimiž je sdružené pravoúhlé okno. Zadní fasáda je v patře členěna krytou dřevěnou pavlačí s kuželkovým zábradlím, která je přístupná dřevěnou lávkou. Přízemí, které tvořilo pod pavlačí náspí, bylo dodatečně zakryto skleněnými a barvou natřenými panely. Jižní boční fasáda je jednoosá s pravoúhlými šestitabulkovými okny v líci fasády. Trojúhelníkový štít je prolomen dvě úzkými třítabulkovými okny. Severní boční fasáda je v přízemí dvouosá, v patře prolomena jedním oknem a v trojúhelníkovém štítu dvěma. Střecha sedlová. Interiér byl modernizován a upraven jako výstavní prostor. Materiál: kámen, cihla, dřevo, polychromie; krytina: eternit, hliníkové šablony