vila zv. Augustiniánský dům

Lázeňský dům stojící na pohledově exponovaném místě, na návrší v tzv. Pražské čtvrti – na kraji lázeňského centra. Dvoupodlažní dům tvoří dvě části. Na hlavní křídlo na obdélném půdorysu navazuje přistavěná kaple. Stavba je inspirována historizujícím stylem anglických venkovských sídel. Hlavní průčelí je složeno z několika architektonických prvků, na prostřední ose je situován hlavní vstup, vlevo od něj z průčelí vystupuje výrazná polygonální věž, kterou probíhá schodiště. Věž je ukončena polygonální bání s lucernou, fasáda věže je zdobena sgrafitovým akantovým dekorem. Vlevo na věž navazuje terasa v patře, kterou nesou dvě pole arkád. Vpravo na věž navazuje mírně vystupující rizalit nad vstupem, se štítem polovalbové střechy. Hlavní vchod je tvořen půlkruhovým portálem zdobeným štukovým akantovým dekorem a nikami s mušlovou konchou. Ve vrcholu je umístěna kartuš se znakem kláštera ST. Ve druhém patře nad portálem vystupuje arkýř se sdruženým trojitým oknem. Vedle něho je figurální kompozice s námětem sv. Augustina. V celé délce rizalitu se nalézá sgrafitový nápis „Augustiniánský dům“. K jižní fasádě je přistavěna kaple v neogotickém stylu, zaklenutá křížovou klenbou s polygonálním závěrem, žebrovím a opěrnými pilíři. Vchod zdobí obdélné profilované ostění s tympanonem zdobeným sgrafitovou výzdobou s hlavou Krista se svatozáří. Okna kaple zakončují trojlisté lomené oblouky. K severní straně východní fasády přiléhá boční křídlo. Kromě věže a kaple jsou všechny fasády v přízemí zvýrazněny lomovým kamenem až po kordónovou římsu. Nároží do poloviny patra zdobí mohutná bosáž, stěny kaple člení opěrné pilíře. Ostění okenních otvorů mají neorenesanční profilaci. Za hlavním vchodem v přízemí se nachází valenou klenbou zaklenutý vestibul.