sloup se sochou Panny Marie Bolestné

Tzv. sloup Panny Marie Bolestné v Brtníkách stojí na severovýchodním okraji vsi, při čp. 69. Je hranolový, zhotovený z pískovce. Na sokl dosedá dřík, zdobený na všech stranách reliéfy nástrojů Kristova umučení. Čtyřboká hlavice má na všech stranách oválná zrcadla, rámovaná vegetabilními ornamenty, nahoře jsou drobné volutky. Hlavice je kryta profilovaným abakem. Na vrcholu pilíře stála původně socha Piety (dochován čep). Na spodní části dříku a na soklu jsou na všech čtyřech stranách tesané nápisy a datace: severní strana: - na dříku: “Anno: Christi: 1717”, - na soklu ve vavřínovém věnci: “H. Ertzt Engel Michaell bitte für uns” jižní strana: - na dříku: “Dieseß Ist zur Ehre gottes und unser lieben Frau errichtet [...]”, - na soklu ve vavřínovém věnci: “O Aller heyligste Dreyfaltigkeits bit uns gnadig die [...] ” východní strana: - na dříku: “Hanns Christoph Rösler Reiße Mann”, - na soklu ve vavřínovém věnci: “Jesus Maria Joseph Er barmet Dich unser” západní strana: - na dříku: “Hannß georg Pohl Reiße Mann”, - na soklu ve vavřínovém věnci: “H Andthony bitte für uns”.