kolonáda

Soubor staveb kolonády, dílo brněnského architekta Oskara Pořísky, je pojat v duchu pozdního funkcionalismu. Výsledná podoba budov vznikla na základě vítězného návrhu architektonické soutěže z roku 1940 a následných úprav. Soubor staveb byl realizován v letech 1947–1951 a nahradil historizující kolonádu z konce 19. století. Hala Vincentka s dominantní čelní prosklenou stěnou se nachází mezi Velkou a Malou kolonádou. Kompletní obnova probíhala v letech 2018–2019, jednalo se o návrat k původní funkcionalistické čistotě, vzdušnosti, světlosti a propojení s přírodou. S maximální zodpovědností bylo přistupováno k restaurátorské i stavební obnově dochovaných materiálů, povrchových úprav a barevného řešení. Sanačními zásahy prošly hlavní nosné prvky, působením agresivních minerálních vod mnohdy v havarijním stavu, původní poškozené mozaikové dlažby byly nahrazeny replikou, navrácena byla historická podoba osvětlení, členění i subtilnost hlavní prosklené stěny haly Vincentka. Obnoveny byly světlíky Velké kolonády, novými expozicemi a prvky zpřístupněna atria i ochoz ve 2. NP interiéru haly.