dům

Dům č. p. 9 se nachází uprostřed obce jižně od koryta řeky Chřibská Kamenice nedaleko východní autobusové zastávky. Orientován je ve směru S – J štítovou stranou k obslužné komunikaci. Stojí v dřevěným plotem oplocené zahradě. Jedná se o obdélný roubený, patrový objekt a se sedlovou střechou krytou na koso kladenými eternitovými šablonami. V ose domu z hřebene vystupuje bíle omítaný komín s plechovou hlavicí. Dům stojí na obdélném půdorysu, ze tří stran je přízemí částečně obehnáno podstávkou vynášející patro. Zadní část je svisle bedněná. Povrchová úprava stěn je tmavě hnědá s bílými vymazávkami. Okenní otvory jsou všechny pravoúhlé dvojité dovnitř a ven otevíravé. Na pohledově roubené části je akcentován bílý parapet. Povrchová úprava dřevěných profilů oken je bílá. K východní stěně byla přistavena nízká hranolová dřevěná kůlna s pultovou střechou. Hlavní průčelí je v obou podlažích tříosé, v přízemí jsou okna umístěna v polích vymezených podstávkou, v patře jsou okna umístěna osově v roubenné stěně. Štít je prosvětlen dvojicí menších obdélných oken. Plocha štítu je obložena včetně podlomenice na koso kladenými šablonami. Západní strana je pětiosá. Zadní (severní) část je svisle bedněná, část blíže k cestě je v přízemí roubená s podstávkou a v patře obložena dřevěným kvádrováním šedé barvy. Výtvarně je pojato nároží v patře a vyřezávána je i kordonová římsa. Východní strana je opatřena nízkou přístavbou s pultovou plechovou střechou s červenou povrchovou úpravou. Tato strana domu je v přízemí dvouosá, v patře tříosá. Dům je částerčně roubený, severní část (zadní) je svisle bedněná.